Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Jag vill vara närpolischef"

Anneli Manelli är vikarierande närpolischef sedan i somras. Om hon får chansen tackar hon ja till att fortsätta även efter att vikariatet är slut. "Jag gillar möjligheten att påverka, att driva frågor, att utveckla för personalen", säger hon.

Närpolischefen huserar i ett hörnrum i polishuset med ingång från Rådhusgatan. Solen strilar in genom fönsterna och ger liv åt en av Landskronas troligen största fredskallor. Dess mörkt gröna blad väller ut över krukan och golvet. På ena väggen hänger en gulnad prislista över bödelns tjänster.
– Det är inte jag som vattnar, det är en kollega, säger Anneli Manelli, nyss hemkommen från Sydafrika.
Vi har kommit överens om att intervjun framför allt ska handla om yrket. De privata detaljerna vill hon hålla på själv. För stadens högsta polischef vilar ändå en viss och ständig hotbild.
– Vi har skyddad identitet uppe till diskussion när kollegor hamnar i hotfulla situationer, men det innebär så många begränsningar i olika sammanhang. Till exempel blir det svårt att göra en så enkel sak som att besiktiga bilen, säger hon.
Det finns personer där ute som inte är särskilt positivt inställda till henne eller polisväsendet, men de allvarliga hoten har hon än så länge sluppit.
– Det jag försöker begränsa är att inte ha mina privata uppgifter på nätet. Min bostadsadress går att hitta. Men jag går inte hem och är rädd för att bli utsatt för något.
Anneli Manelli är ytterst ansvarig för polisens verksamhet i Landskrona. Det är ett årslångt vikariat medan Mats Karlsson, den ordinarie närpolischefen, är på utbildning. Troligen kommer en fast tjänst att utlysas före sommaren.
– Jag vill vara närpolischef. Det är vad jag jobbar för nu, att kunna visa vad jag går för.
Att Anneli Manelli över huvud taget hamnade inom ordningsmakten var lite av en slump. När sommarjobbet på LB-färjorna tog slut hängde hon på en lika arbetslös arbetskamrat för att söka polisutbildningen.
Sedan blev det tio år i radiobil i Helsingborg ("kollegorna var det som skapade trivseln") innan hon blev ansvarig för dåvarande Helsingborgs kommunikationscentral, började jobba med polisens radiosystem ("jag är absolut inte teknisk, men det var otroligt roligt"), fick i uppdrag att ta fram en vidareutbildning för radiooperatörer ("den används i hela landet") och blev ansvarig för radiotekniken i södra Sverige.
– Det blev för mycket administration så jag sökte mig tillbaka till yttre tjänst i Helsingborg. Men jag tyckte att jag var lite för gammal och blev ungdomsutredare.
I september 2008 klev hon innanför glasdörrarna i Landskrona efter att ha sökt tjänsten som stationschef.
– Det var stora förändringar då. Landskrona hade inte det bästa ryktet och man fick kommendera poliser hit. Det är det absolut sämsta utgångsläget för att hitta motivationen hos dem. Vi jobbade intensivt för att vända trenden och i dag har vi folk som söker sig hit.
Sedan blev hon biträdande närpolischef och nu går hon en utbildning för att bredda sin kompetens på området, samtidigt som hon hoppas bli ordinarie närpolischef innan året är slut.
– Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval. Naturligtvis har det funnits perioder när jag har undrar om jag är på rätt plats och gör rätt saker, senast när jag jobbade i Stockholm med radioutbildningen. Det var rätt slitsamt att behöva resa, jag hade ingen fast punkt. Då började jag kika utanför polisen, men jag tyckte att jag hade för lite kunskap; polisutbildningen är ju bara inriktad på polisyrket.
En gång i veckan åker Anneli Manelli på möte med övriga ledningsgruppen i Nordvästskåne. Där fördelas resurserna och man stämmer av hur man ligger till i förhållande till de förväntade målen. Landskrona är ett av tre fokusområden i Skåne, vilket betyder mer resurser eftersom situationen kräver så.
Och omvärldens bild av Landskrona är allt annat än ljus. Nyligen presenterade mätföretaget Yougov en undersökning där nästan 70 procent av skåningarna helst slipper att bo i Landskrona.
Men den vikarierande närpolischefen är hoppfull.
– I all den statistik som vi hanterar ser vi en positiv utveckling. Vi har inte samma grova kriminalitet längre.
– Jag känner själv stort förtroende i hur långt vi har kommit. Kan vi fortsätta att driva det i den här andan så att vi inte isolerar oss med var myndighet för sig, då har vi en framgångsbana, det är jag övertygad om. Men vi kan aldrig slå oss till ro och luta oss tillbaka. Vi måste vara vaksamma och uthålliga, säger Anneli Manelli.

Fakta Anneli Manelli

Född: 1961
Familj: ja
Bor: Helsingborg
En arbetsdag: Möte med tjänstgörande personal och genomgång av senaste dygnets händelser. Svara på mejl och skriva yttranden och remisser. "Dagarna är egentligen rätt lika".
Karriärplaner: Går vidareutbildning för att bli bättre ledare. "Jag vill väldigt gärna vara i Landskrona, jag trivs bra här."
Det visste vi inte: "Folk brukar bli förvånade när jag säger att jag har varit boxinstruktör."
Gå till toppen