Sport

Johanna har laddat om bössan

Johanna Ejdelind är uppväxt med fotboll. Förutom att hon är en av Glumslövs FF viktigaste spelare kommer hon att vara en av de stora profilerna i årets seriespel.

Johanna Ejdelind, Glumslövs FF, har vunnit skytteligan två år i rad. Till hösten börjar hon på Filborna fotbollsgymnasiet men det långsiktiga målet är att bli professionell och så småningom spela i det svenska damlandslaget.Bild: Johan Persson HD/NST
Oavsett vilken bollidrott Johanna hade valt hade det gått bra för henne. På fotbollsplanen har hon vid flera tillfällen visat att hon är en måltjuv av rang. Men under de sex senaste åren har hon även spelat innebandy i IBK Landskrona, även där gör hon en del mål. Men det är fotboll som är hennes första sport.
Att valet föll på just fotboll är inte konstigt då båda hennes föräldrar Anja Andersen och Christer Ejdelind själva spelade.
– Jag började spela med pojkar när jag var fyra år, efter jag började träna har det bara fortsatt, säger Johanna Ejdelind.
Johanna är inne på sitt fjärde år i Glumslöv. När Fortuna inte hade flicklag gick man till Glumslöv. Och då, 2009, 12 år ung, debuterade Johanna i Glumslövs A–lag, som det året startade upp i seriespel.
– Jag kommer ihåg att vi mötte Kullavägen men jag minns inte hur det slutade.
Året därpå var hennes första hela som A-lags spelare och då vann hon skytteligan på 22 mål. För det fick hon ta emot priset som årets nykomling på Landskrona Idrottsgala.
– Det var helt fantastiskt, säger Johanna Ejdelind.
Om möjligt var det just det som gjorde att hon även förra året, trots att laget då var nykomlingar och spelade en serie högre, fortsatte att ösa in mål. Då hade hon en mera ledande roll i laget men det blev 24 mål. Hon tar inte åt sig hela äran själv.
– Min anfallskollega, Ida Andersson, har jag spelat med i många år och vi känner varandra väl.
I år är laget också nykomlingar, i division 3. Om Glumslöv inte tagit steget upp kanske Johanna hade lämnat för en annan klubb då hon måste tänka på sin egen utveckling. Något mål för årets säsong har hon inte.
– Jag hoppas att vi ska kunna vara med på den övre halvan.
Johanna har sin egen teori varför det gått så bra för henne och för Glumslöv.
– Vi har en bra sammanhållning i laget där alla hjälper varandra och alla spelarna tillför något. Dessutom har Tony Johansson betytt mycket för mig. Han stöttar och lyssnar på mig när det inte gått så bra.
Tony Johansson är fullt införstådd med att det kommer att bli tuffare i år.
– Ju högre upp man spelar desto tuffare blir det. Det skapas inte så många chanser och Johanna, som även spelar i Skånelaget, lär bli mer påpassad. Men jag tror att hon kommer att klara det bra även om det blir tuffare. Det finns en trygghet i att hon och Ida Andersson känner varandra väl, säger Tony Johansson.
Till hösten börjar Johanna på fotbollsgymnasiet på Filbornaskolan i Helsingborg. Det är början på två av Johannas långsiktiga mål, som är: att spela i det svenska damlandslaget och att bli proffs. Frågan är hur länge till hon kommer att stanna i Glumslöv. Till den här säsongen var hon och pratade och tränade med Stattena/HDFF och Kullabygden. Frågan är om inte Johanna snart kommer att gå till en allsvensk klubb. Själv tar Johanna ett steg i taget och det är nog klokast.
– Vi får se hur det går i årets seriespel, avslutar Johanna Ejdelind.
Även om det i årets seriespel finns två lag från Landskrona med, Wormo och Glumslöv, är det seriepremiären där Glumslöv tar emot HDFF som är den stora matchen för Johanna.
Gå till toppen