Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bra att det är synd om dem

"Kvällen är din" är för andra säsongen TV4:s starka lördagskort. En upp-över-öronen-leende Martin Stenmarck ser till att utvalda människors drömmar går i uppfyllelse.
Ofta handlar det om att sjunga på en scen, inte sällan tillsammans med Stenmarck. Mer sällan handlar det om att flyga flygplan, brottas mot Frank Andersson och göra cirkusuppvisning. I förra programmet fick Svalövsbon och brandmannen Thomas Henriksson åka stridsflygplan. I går fick Alex Arya dansa med en medlem ur Bounce.
Det finns något fint i att låta människor leva ut sina drömmar. Vad som gör det hela extra fint är att alla som får vara med i programmet har haft det tufft i livet på något vis. Det kan vara mobbning, en alkoholiserad pappa, en död flickvän eller vad som helst.
Jag funderar på om programmet hade fungerat utan dessa trauman och kommer fram till att det är tveksamt. Snarare är det en förutsättning för att upplägget ska fungera. De här tycka-synd-om-folk-uppläggen är säkra kort för att få oss tittare engagerade. Utan trauman hade programmet blivit en och en halv timmes intetsägande underhållning av halvtaskig kvalitet.
Jämför med TV4-programmet "Talang". Där är det inte det minsta synd om deltagarna. Och i ärlighetens namn tycker jag faktiskt att det är betydligt roligare och mer berörande att titta på "Kvällen är din", även om framträdandena i stort är av samma kvalitet.
Men behöver man verkligen vara traumatiserad för att få förverkliga sin dröm. Måste man ha haft cancer för att få sjunga med Lena Philipsson eller hänga med fotbollsmålvakten Hedvig Lindahl? Svaret blir nog ja, i tv-världen ja. Inget slår en glädjegråtande människa med tragik bakom sig.
Men om vi nu ändå tycker synd om dem, borde vi inte unna dem något mer? Resa jorden runt eller att segla på de sju världshaven? Kanske åka till månen? Är det inte sådant vi verkligen drömmer om?
Men det är klart, den som gapar över mycket... Vi gör nog bäst i att hålla oss till våra smådrömmar om vi vill ha en chans att få dem förverkligade. Bättre att paddla kanot med Håkan Juholt än att inte få vara med alls.
"Sveriges fulaste hem" på SVT2 är underhållande, även om framtoningen är smått uppifrån. Nästan samma nöje som att hånskratta åt fula hem på Hemnet.
På måndag är det dags igen – diskussion om Eurovision song contest-bidragen i SVT:s införprogram. Enda poängen att titta är om man helst slipper alla överraskningsmoment när själv tävlingen äger rum.
Idag Även om slutet är känt blir det "Titanic" på SVT1 klockan 21.30 i kväll. Ny brittisk serie från 2012.
Gå till toppen