Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Magasinet rivs trots protester

En bit av Svalövs lantbrukshistoria gick i graven på onsdagen. Efter många års ovisshet om dess framtid, sattes stora släggan mot Magasinet.

Både under tisdagen och onsdagen försökte aktivister ur gruppen Rädda Magasinet förhindra rivningen av Magasinet i Svalöv. Jenny Wenhammar, miljöpartisten som är en av de drivande i gruppen, känner till och med så starkt för byggnaden och dess kulturhistoriska värden att hon helt sonika lade sig framför grävskopan som strax före klockan 9 rullade in på den inhägnade gårdsplanen framför Magasinet.
Polisen som kommer på plats så småningom övertalar henne att resa sig upp. Hon har leriga däckavtryck på ena benet efter att delvis ha blivit överkörd av grävskopan. Jenny Wenhammar och några till som befunnit sig innanför inhägnaden, körs ut utanför. De är polisanmälda för olaga intrång. Hon ska i sin tur polisanmäla händelsen med grävskopan.
Ett tiotal personer finns på plats under förmiddagen för att delta i aktionen. En av dem är konstnären ute i Torrlösa, Bengt Backlund. Han har målat tavlor med budskap som säger att Svalöv bör tänka om i frågan.
Han har också det senaste året engagerat sig genom att exempelvis skicka mejl till kommunen för att försöka få till en ändring.
– Jag har försökt föra en dialog och kommunicera, men jag tycker att jag har blivit ganska nonchalerad, säger han.
Några timmar senare händer det oundvikliga. Grävskopan har vid 15-tiden bytts ut mot en gigantisk hammare som slår sönder Magasinet bit för bit. Det enda aktivisterna kan göra är att titta på. Wenhammar hoppar dock in innanför murarna i ett sista försök att förhindra rivningen, men blir tagen av polisen och förd till polisstationen för förhör.
– Jag har gråtit jättemycket men vi kan inte göra något mer nu, den enda som kan göra något är Bo Gripsten. Men på måndag när detaljplanen för parkeringsplatsen ska antas, så är det också ett ärende att fullmäktige ska befrias ansvarsfrihet för det gångna året och det kommer jag inte att anse att de ska ha. De har förbrukat förtroendet på grund av hur de har presenterat allt detta och gjort sin låtsaskalkyl att kommunen ska gå med vinst med en femmiljonersparkering. Om Magasinet hade fått vara kvar, och bommats igen i väntan på verksamhet, så hade det kostat 60000 kronor om året i stället, säger Jenny Wenhammar.
Hennes förhoppning är att rivningen trots allt ska föra något bra med sig.
– Precis som BT Kemi-skandalen fick våra miljölagar att förändras, hoppas jag att Magasinetskandalen ska göra att vi får en annorlunda lagstiftning för kulturmiljöer.
Gå till toppen