Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Brynäs vann SM-guld

Förra hemmafesten fick ställas in. Då var stolparna i vägen. Den här gången kunde ingenting stoppa Jakob Silfverberg, 21. Han sköt första målet när Brynäs besegrade Skellefteå med 2-0 och avgjorde SM-finalserien i ishockey.

Bild: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX SCANPIX
Silfverberg fick sitt drömslut. Sista natten med gänget blev en guldfest.
Efter två missade matchbollar blev det tredje gången gillt och 4—2 i matcher för Brynäs.
Hyllningarna från hemmapubliken ville aldrig ta slut för Brynäs och Silfverberg. Sveriges nästa stora NHL-stjärna lämnar nu klubben och flyttar till Ottawa.
Han gör det som nybliven SM-guldmedaljör och evig hjälte i hemstaden Gävle. Klubbens 13:e SM-guld, det första på 13 år, kom sedan Silfverberg slagit till med sitt 13:e mål — rekord i slutspelssammanhang.
Han kunde ha blivit stor guldhjälte redan i söndags. Då sköt landslagsforwarden två mål — men det var ett par stolpskott i förlängningen som blev synonymt med det missade guldet.
På knappt en och en halv minut sköt han först en straff i insidan av stolpen och sedan var stolpen i vägen igen på ett närskott.
I tisdags i Skellefteå gjorde han målen igen — men inte heller det räckte till guld.
Succémålvakten Niklas Svedberg var tillbaka i Brynäskassen efter att ha fått lämna plats för Johan Holmqvist i den förra finalen.
Svedberg gjorde som han mestadels gjort tidigare i slutspelet — storspelade.
Skellefteå vann skotten med 16—4 i den första perioden, men Svedberg räddade båda höga skott i hörnet och längs isen. Hans dubbelräddning på poängkungen Bud Holloways dubbelchans i fritt läge var svettigaste ingripandet.
Brynäs jobbade sig in i matchen i andra perioden och tog över den tack vare två raka Skellefteåutvisningar.
Och den störste Brynäsprofilen klev fram.
Då hängde ingen med.
Med sitt specialvapen, det snabba, stenhårda och maskerade handledsskottet, bombade Jakob Silfverberg in ledningsmålet i krysset bakom en förvånad Joacim Eriksson. Hela Läkerol Arena exploderade, blev vilt och galet och ramsan "Oh, ah Silfverberg, säg oh, ah Silfverberg" rullade nedför läktarna.
— Jag var ganska trött och sköt bara. Det blev en bra träff, sade Silfverberg i TV4 om sitt 1—0-mål.
När sedan Ryan Gunderson sköt 2—0 efter 12.09 av den tredje perioden var det över, finito och punkt slut för Skellefteås drömmar om en historisk vändning.
Guldfesten kunde börja.

Tio senaste årens mästare

2012: Brynäs.
2011: Färjestad.
2010: HV71.
2009: Färjestad.
2008: HV71.
2007: Modo.
2006: Färjestad.
2005: Frölunda.
2004: HV71.
2003: Frölunda. (TT)
Gå till toppen