Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen har två namn att jobba med

Det råder viss förvirring kring hur många gärningsmän det faktiskt handlar om. Enligt 86-åringens beskrivning – kvinna, 20–25 år, mörkhårig, bruten svenska – verkar det handla om en och samma person vid alla fyra tillfällen. Men han har också lämnat två olika förnamn.

Enligt Jörgen Petersson, stationschef vid Landskronapolisen, är det för tidigt att säga hur det egentligen ligger till.
86-åringen ska också ha sagt att han är säker på att denna eller dessa kvinnor inte jobbar inom hemvården, trots att de har utgett sig för att göra det.
Söndagens rån blev alltså den fjärde händelsen i 86-åringens lägenhet sedan slutet av november i fjor. Den rubriceras som grovt rån och grovt vållande till annans död.
Tomas Forsberg vid polisens krimjour i Helsingborg har varit förundersökningsledare vid två av de tre tidigare utredningarna. Samtliga tre har lagts ner i brist på spaningsuppslag.
– Vi har hållit förhör med honom själv. Där har vi fått signalementet och sedan blir det svårt om man inte har mer att gå på, säger han.
Polisen har inte pratat med några grannar tidigare och inte gjort någon teknisk undersökning av lägenheten. Enligt Tomas Forsberg är det i grund och botten en resursfråga.
– Det finns inte riktigt resurser att göra det i alla lägen, säger han.
Polisen har även tidigare varit i kontakt med anhöriga, men inte hållit några regelrätta förhör.
Först nu, efter att mannen blivit rånad och avlidit, gör polisen en teknisk undersökning och ska hålla förhör med hemvården.
Enligt Jörgen Petersson tittar man på de tidigare anmälningarna och utredningarna.
– Men jag vet inte om vi kommer att öppna dem igen, säger han.

Fakta Åldringsbrott

I begreppet åldringsbrott ingår vissa brott mot personer som på grund av ålder eller funktionshinder har mindre chans att försvara sig.
Under 2011 polisanmäldes 62 sådana brott i närpolisområdet Landskrona. Det är något färre brott per invånare än i exempelvis Helsingborg. Hittills i år har 11 sådana brott anmälts i Landskrona.
Antal brott 2011 (och hittills i år):
Stöld i bostad 35 (5)
Fickstöld 18 (4)
Bedrägeri 4 (1)
Väskryckning 3 (0)
Rån 2 (1)

Fakta Detta har hänt

22 november

Mannen blir av med kontanter och körkort efter besök av någon som påstod sig komma från hemvården.

9 januari

Mannen blir bestulen på en dator efter att han släppt in en kvinna som påstods komma från hemvården, som i sin tur släppt in en man.

6 februari

En kvinna som påstår sig komma från hemvården ringer och ber att få bli insläppt. Mannen öppnar och blir av med plånboken och drygt 1 000 kronor efter att hon och en man kommit in.

15 april

Mannen släpper in en kvinna som påstår att hon kommer från hemvården. Hon roffar åt sig plånboken med 1 500 kronor och när han försöker ta tillbaka den ramlar han och bryter lårbenshalsen.

16 april

86-åringen avlider på lasarettet till följd av sina skador.

Gå till toppen