Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dottern kan ha pratat med gärningsmannen

Oäkta hemvårdspersonal har varit och ringt på hos 86-åringen flera gånger tidigare. Vid ett tillfälle har det skett då en av hans döttrar var där.

Bild: Fredrik Johansson HD/NST
En av 86-åringens två döttrar kan eventuellt ha pratat med gärningsmannen för några månader sedan. Det var strax efter nyår som hon var på besök hos sin far i Landskrona. För att komma in i huset krävs antingen nycklar, eller portkod. Nere vid entrédörren finns en porttelefon. Den som vill komma in ringer på, varpå det ringer i en speciell telefon uppe i lägenheten.
– Det ringde och jag svarade och precis som man ju ska göra, så frågade jag vem som var där. "Hemtjänsten", fick jag till svar. Men då sa jag att "då kan du ju själv komma in med nyckeln" och fick ett "okej" till svar. Men sedan hände ingenting, det kom aldrig någon, berättar dottern.
Den som ringde på var en kvinna, som enligt dottern talade med någon form av brytning. Polisen har tidigare gått ut med signalement på en kvinna som talar med brytning.
Enligt dottern har det hänt vid ett flertal tillfällen att det ringt på porten hemma hos pappan utan att han faktiskt öppnat.
– Men den här gången, jag vet inte, det kan ju hända att han har legat och sovit precis och det vet man ju själv hur det är om man blir väckt.
Hon har i efterhand flera gånger ångrat att hon inte trots allt släppte in den som ringde på vid tiden för hennes besök. Kanske hade det som nu inträffat kunnat förhindras i så fall, om hon sett vem det var?
– Samtidigt så vet man ju aldrig, den personen hade kanske vapen på sig.
Fadern har haft hemvårdare under flera år. Det senaste halvåret har han fått hjälp från hemvården morgon, middag och kväll. Enligt dotterns beskrivning är det hela tiden olika människor som dyker upp. Att begära att de visar sin legitimation är förstås bra, men för 86-åringen var det inte till någon stor hjälp, eftersom han såg ganska dåligt.
– Nej, det bästa som skulle kunna göras är om det sattes upp kameror hos de äldre! föreslår dottern.
Allt det som inträffat för fadern under årets första månader, tog hårt på honom, menar dottern. Både fysiskt och psykiskt. Otryggheten växte sig större hos honom och för cirka en månad sedan gjordes en vårdplanering och han ställde sig i kö för en plats på särskilt boende, det kan ta upp till tre månader innan en sådan plats blir ledig. I väntan på detta, ville pappan få bo på ett korttidsboende i stället för sin vanliga lägenhet.
Det fick han avslag på.

Fakta Detta har hänt

22 november
Mannen blir av med kontanter och körkort efter besök av någon som påstod sig komma från hemvården.
9 januari
Mannen blir bestulen på en dator efter att han släppt in en kvinna som påstods komma från hemvården, som i sin tur släppt in en man.
6 februari
En kvinna som påstår sig komma från hemvården ringer och ber att få bli insläppt. Mannen öppnar och blir av med plånboken och drygt 1 000 kronor efter att hon och en man kommit in.
15 april
Mannen släpper in en kvinna som påstår att hon kommer från hemvården. Hon roffar åt sig plånboken med 1 500 kronor och när han försöker ta tillbaka den ramlar han och bryter lårbenshalsen.
16 april
86-åringen avlider på lasarettet till följd av sina skador.
Gå till toppen