Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

I Birger Sjöbergs fotspår

I dag presenterar vi ännu en gammal bild från Karl Erik Anders böcker. Den här gången hamnar vi på Eneborg.

Fastigheten Wieselgrensgatan 8 har mycket historia. Huset uppfördes 1907, troligen av Eneborgsbolaget som byggde flera hyreshus i stadsdelen.
I Karl Erik Anders bok "Det gamla Helsingborg, del VI" kan man läsa följande rader:
"Fastigheten köptes 1913 av lantbrukaren och agronomen Gustav Adolf Ramsay och hans maka Nini, född Bergström. De bodde på andra våningen.
På första våningen mot Wieselgrensgatan bodde den blivande skalden Birger Sjöberg med sina föräldrar åren 1907-1917. Den lägenheten övertogs därpå av folkskollärare Per Årman.
Wieselgrensgatan 6 strax nedanför uppfördes 1906 och ägdes vid fotograferingstillfället av banktjänstemannen I.H. Nyberg. Han var svärfar till kyrkoherde Eugen Dahlberg.
Bakom '6:an' ses lite av 'Ladan' som var en kvarstående rest av Eneborgs lantegendom. Ytterligare till höger har vi 'Norska villan'. Det vill säga brandmästare E.G. Heisters fastighet på Siöcrona plats 2".
Evy Roos ringer och undrar om man som bilpassagerare kan bli bötfälld om man inte har bältet på.
– Det är väl föraren som har ansvaret? säger hon.
Nej, så enkelt visar det sig inte vara när vi ringer upp polisinspektör Bertil Sjunnesson:
– Om passageraren är under 15 år har föraren ansvaret och då blir böterna 2 500 kronor. Är däremot passageraren över 15 år är den ansvarig och får böta 1 500 kronor. Detta gäller även i baksätet.
Vi får ett samtal från Maria Gustavsson som undrar varifrån uttrycket "spela Allan" kommer? Alltså att spela tuff.
Ja, du Maria, vad Jourhavande reporter erfar har uttrycket uppkommit efter den hårdnackade westernskådespelaren Alan Ladd som var populär på 1940- och 50-talen. Men kanske finns det andra förklaringar?
Alan Ladd levde mellan 1913 och 1964. De flesta av hans filmer var gangsterfilmer, western eller krigsskildringar. Genombrottet fick han 1942 som lejd mördare i "Inringad".
Kortväxt och spenslig, med blont hår och iskall blick, blev han snart mycket populär – han var en typisk 1940-talshjälte. Ladd avled 50 år gammal av en överdos lugnande medel kombinerat med alkohol.
... Olympiastationen är en transformatorstation som uppfördes 1908-09 på tomten söder om nuvarande Olympiaskolan.
Kontrollrummet upphörde år 1994 då det flyttades till det nyuppförda kontoret på Västra Sandviksgatan.
Byggnaden är ritad av stadsarkitekten Alfred Hellerström.
Källa: Helsingborgs stadslexikon
Gå till toppen