Höganäs

Japanska fiskar blev hobby i Viken

Jan Nilsson tillbringar gärna tid bland sina japanska prydnadsfiskar. Hobbyn har växt sig stor på bara några år och i dag simmar ett par tusen koikarpar i dammarna i Viken.

Tomater och gurka är ingen ovanlig syn innanför glasen på växthus i Viken. Tjugo rejäla dammar med japanska koikarpar är en annan sak, men det hittar man i växthuset där Jan Nilsson gärna håller till. De första karparna skaffade han sig för fyra år sedan, nu håller han ett par tusen av de färgglada prydnadsfiskarna.
– Det är en ren hobby, jag är gammal rörläggare så jag gillar väl vatten, säger Jan Nilsson och skrattar.
På 1980-talet drev han en zoologisk affär i Helsingborg. Det var en kontakt från den tiden som hörde av sig för några år sedan och frågade om han ville dela på en import av några lådor fisk från Japan. Det blev sju lådor med omkring 100 fiskar i varje låda. En vän med ett tomt växthus i utkanten av Viken blev lösningen. Här byggde Jan Nilsson upp några dammar med pumpar och filteranläggningar och släppte ut sina fiskar. En ny hobby var född.
– Jag har haft akvarium när jag var mindre. Mitt första gjorde min morfar själv, det var på en liter och där hade jag en guppyfisk.
Några dammar med prydnadsfisk hade han däremot aldrig haft tidigare. Koikarpen var från början en ren matfisk som odlades i Japan, berättar Jan. De var då helt svarta fiskar. Efter ett tag märkte man att några av fiskarna fick röda och vita fläckar. Några av dem sparades för att avla vidare på.
– I dag är det status att ha ett koihus i sin trädgård i Japan och det anordnas stora tävlingar för koi.
Från de första exemplaren med avvikande fläckar finns det nu ett 100-tal färgvarianter på fisken. Jan Nilsson har själv ett 50-tal, tror han, men är inte riktigt nöjd.
– Det finns en som kallas lemon, de är citronfärgade, vackra men dyra, cirka 6 500 kronor styck.. Jag ville beställa ett par men då var de slut.
I Japan finns det koi att köpa för en miljon. Då handlar det om fisk med perfekt kroppsform, skinnkvalitet och färgteckning. Fisk som har utmärkt sig och blivit champion på tävlingar.
Så dyra fiskar har inte Jan Nilsson, men han har tre stycken som är värda cirka 60 000 kronor. Rejäla bitar på fyra till fem kilo och trefärgade. Han har dock aldrig sålt någon koi i den prisklassen. De flesta satsar på en mindre storlek och han har sålt koi till både gods och trädgårdsdammar. Någon förtjänst på hobbyn räknar han inte med. Elen kostar omkring 3 000 i månaden och maten 20 000 per sommar, under vintern sover de. Kostnad för vatten kommer till. Dessutom ska de skötas och Jan Nilsson räknar med att han lägger ett par, tre timmar om dagen hos sina fiskar. Ibland kanske lite mer än vad som egentligen behövs.
– Min fru sköter en restaurang i hamnen. På sommaren när det är mycket folk och stimmigt så brukar jag åka hit istället, ta en kopp kaffe och lyssna på vattnet.
Gå till toppen