Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ikea under luppen igen

Billiga grejor kommer alltid med ett dåligt samvete. Kanske är det en av de bäst tankarna att ha med sig i sitt konsumtionsliv. Billiga tomater är alltid äckligare. Billiga jeans går alltid sönder snabbare. Billiga bilar behöver alltid mer reparation.
Så långt är det som privatperson lätt att prova sig fram och se vad som fungerar, att hitta en bra balans mellan prislapp och besvikelse. Men svårare blir det när det dåliga samvetet och den dåliga eftersmaken hamnar någon annanstans.
I går handlade "Uppdrag granskning" om ett av Ikeas dålig samveten. Det bor i ryska Karelen, där urskogen tydligen skövlas med marken. Skogschefen säger att företaget värnar om skogen samtidigt som maskinerna jobbar.
Återigen hamnar Ikea under lupp. Det är ett tacksamt företag att sätta där om man söker storpublik. Förra gången, när det handlade om Ingvar Kamprads miljardskyffling av pengar till utlandet, blev genomslaget globalt.
Samtidigt är det ett led i programmets granskning av de mest kända företagen i Sverige, som Ica med köttfärsskandalen, Zara med personalmissbruket och Telia Sonera med sin avlyssningsassistans i diktaturer. Förekommer företaget i vår vardag, tittar vi och blir förbannade.
Så jag knackar på min bokhylla och mitt skrivbord och undrar vad som finns under dess fanér. Kanske är det den limfog som tillverkas just i den ryska fabrik varifrån kamerateamet motas bort.
Slutet av programmet är ofta en duell mellan programledare Janne Josefsson och den som ska sättas på plats. Den här gången fick skogschefen darrande titta på avverkningsbilder. Duellen tar formen av ett ordkrig – den som vinner, vinner också publikens och konsumenternas gillande.
Det är tveksamt vem som gick segrande ur gårdagens ordkrig. Och bokhyllorna på Ikea är ju billigare än hos Mio. Och alternativet när alla behöver bokhyllor och skrivbord, vad är det? Att odla skog och vänta 50 år? Men hallå, vi behöver ju bokhyllor nu!
Magnus Betnérs måndagsshow på Kanal 5 som nu har ett par veckor på nacken är ett välkommet tillskott i prat-tv-floran. Något av hans egen megafon, men han är uppfriskande jordnära.
Gårdagens "Svenska dialektmysterier" om gotländskans koppling till Romarriket var intressant. I övrigt har säsongen bjudit på få ljusglimtar och mest svammel.
Idag tittar jag på den norska dokumentären "Livet efter Utöya" som verkar vara precis vad den låter som. Klockan 20 på SVT2.
Gå till toppen