Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Symfonisk överraskning på Knutan

Knutpunkten är byggnaden där folk kommer och går, kommer och går. Men inte på lördagen. Då smög 58 symfoniker fram ur olika skymslen och överraskade resenärerna med en snabbkonsert.

Lördagen var dagen då Helsingborgs symfoniorkester, HSO, tog sig utanför sin finkulturella ram och agerade mer som en flash mob. Plötsligt dök de upp på Knutpunkten, fyllde terminalens spatiösa glas- och stålkonstruktion med Wilhelm Tells toner och försvann sedan.
Visst, instrumentalisterna var inte ditkallade via sociala medier, utan det var en noga planerad reklaminsats, men effekten blev densamma som vid en flash mob - besökarna i Knutpunkten blev mycket överraskade och lite förbryllade.
– Det är första gången vi gör så här. Vi vill visa att vi är hela stadens orkester. Folk ska få veta att vi inte bara finns på torsdagskvällar, förklarar orkesterchefen Magnus Dagerhem.
– Och de ska känna att vi är viktiga för staden. Det som skiljer Helsingborg från en avkrok på landet är att vi och HIF finns. Vi tillhör Helsingborgs kulturella infrastruktur, fyller HSO:s tillförordnade vd Klas Wounsch i.
Ingen av dem kommer ihåg hur idén till lördagens två sexminutersspelningar kom till, men orkestern har länge tänkt på hur de ska göra för att nå ut till en större publik.
– Det är inte alla som ens vet om att vi finns, menar Klas Wounsch.
Vid abonnemangskonserterna har HSO 85 procents beläggning i konserthuset, men det finns utrymme för fler framträdanden. Något man har börjat med är After workkonserter, som innehåller kortare program.
– Att hitta en ny publik är en väldigt viktig del av vår verksamhet, säger Magnus Dagerhem.
Lördagens spelning var en chansning. Eftersom de ville överraska helsingborgarna kunde de inte öva i Knutpunkten. De kunde därför bara gissa sig till hur akustiken skulle fungera.
Hela evenemanget filmades och ska läggas ut på symfoniorkesterns hemsida.
Håll ögonen öppna, vem vet var den symfoniska flash moben dyker upp nästa gång?
Gå till toppen