Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Ser det ut som en koloni är det inget problem"

Karl-Erik Finnman är ordförande i Helsingborgs koloniföreningars samorganisation. Han tror inte att anslutning till det kommunala avloppssystemet är ett alternativ när stenkistorna stängs av.
– Jag är tveksam till hur det ska lösas praktiskt och framförallt ekonomiskt. Kolonister är ingen penningstark grupp som kan lägga stora summor på att få sitt avloppsvatten omhändertaget. Ställer däremot kommunen upp och subventionerar eller på annat sätt möjliggör avloppssystem för koloniområdena hamnar vi i en helt annan situation. Till dess får vi försöka hitta andra vettiga lösningar på våra avloppsproblem, säger han.
Den nya 30-procentsregeln när det gäller odlingsyta ser han inte som ett stort bekymmer.
– Det är ingen som kommer att gå runt och mäta kvadratmeter odlat och ställa det mot grus eller gräs. Ser det ut som en koloni är det ingen som bryr sig om det är 25 eller 35 procent.
Men Karl-Erik Finnman erkänner också att det finns en del avarter inom rörelsen.
– Vi har fått en del nya former av kolonister, som i grunden är orsak till det nya kravet. De arrenderar en lott och gräver upp buskar och träd och rullar ut en färdig gräsmatta där de kan placera en studsmatta eller så spikar de upp ett trädäck som växer ut över hela tomten. Sedan planterar de gärna en tujahäck som kan bli hur hög som helst om man inte sätter stopp. Men vad ska man då med en koloni till?
Gå till toppen