Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De designar för en bättre miljö

Hattar av kapsyler, solceller i axelvaddar och kepsar av kuponger. Elever från Göteborgs tillskärarakademi vill rädda världen med hållbart mode. I kväll är det vernissage på Dunkers.

– Den ska symbolisera en asfaltsblomma, som står stark trots att allt runtomkring är förstört.
Karin Fransson rättar till stråhatten – som prydd med ringar i rött, vitt och svart helt klart har något blomsteraktigt över sig.
Tillsammans med tolv andra modist- och skräddarelever är hon i Rum Ett på Dunkers och förbereder utställningen "Pressat mode". Titeln anspelar på en bransch som är pressad till förändring, utställarna vill se ett större miljötänk.
– Textilindustrin är en av de smutsigaste i världen, med livsfarliga kemikalier och hårda arbetsvillkor. Jag hoppas att vi kan påverka människor att konsumera annorlunda. Kanske köpa en hatt i bra kvalitet i stället för 15 billiga, säger Karin Fransson.
Redan förra året ställde modister (hattmakare) från tillskärarakademin ut på samma plats. Så när Lena Wilhelmsson på Dunkers fick förfrågan om en repris var hon inte sen med svaret.
– Det blev ju en sån himla succé förra året.
Eleverna har arbetat med projektet sedan i februari. Efter några veckor av research och skissande fick de 80 timmar på sig att göra verklighet av idéerna. Och de har valt att tolka temat på vitt skilda sätt.
Skräddaren Ida Wadenrud inspirerades av ett framtida skräckscenario. Hennes lila ulluniform och påveliknande mössa har kopplingar till robotar och rymden.
– Jag tänker mig en framtid där vi plågar ihjäl varandra. Vi har skapat ett samhälle där alla ser likadana ut. Vad spelar det för roll om vi tar hand om vattnen och skogarna om vi inte tar hand om varandra?
Ransoneringskuponger är materialet i Efrosini Papamanolis gubbkeps. Hon köper i princip aldrig något nytt, utan satsar på second hand-material.
– Det slängs så pass mycket att det är onödigt att inte ta till vara på det som finns.
I andra änden av rummet fäster Amanda Siljebratt fast en provdockas arm och betraktar resultatet. Västen i ekologisk bomull kan förlängas till kortärmad eller långärmad tröja och har en avtagbar huva. Dessutom har den fickor för solceller på axlarna.
– Jag var lite miljömedveten innan, men nu har jag verkligen tvingats utmana mig själv. Jag vill göra kläder som är flexibla och har flera användningsområden.
Amanda Siljebratt har också gjort en t-shirt med utbytbart motiv. "Go environ mental" står det tryckt. Humor är ett viktigt redskap i kampen för miljön.
– Jag vill att det ska vara lite lättsamt. Inte aja baja, liksom.

Pressat mode

Vad: Utställning på temat hållbart mode.
Var: Dunkers kulturhus.
När: Vernissage och modevisning i kväll, torsdag, klockan 17–19. För den som vill ha designtips blir det workshop med utställarna på Dunkers, lördag klockan 15–17. Utställningen pågår till 9 juni.
Gå till toppen