Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Konsten att göra en Bamsestaty

Till sommaren ska en Bamsestaty stå klar framför biblioteket i Viken. Med start i dag följer vi arbetet med att skapa bronsfiguren som växer fram hos skulptören Jonas Högström.

Det är april när vi första gången möter skulptören Jonas Högström i hans skaparverkstad i Utvälinge. Sedan han i somras fick beställningen från Vikens kultur- och byaförening är det en rad delmoment som ska klaras av för att skapa världens snällaste och starkaste björn.
Utifrån serietidningar och Bamseböcker har han gjort skisser och en lerfigur av det som ska bli den framtida skulpturen. Allt vederbörligen godkänt av Bamseförlagets företrädare, i detta fall Dan Andréasson och mamma Majvor Andréasson som har varit på plats och godkänt förslaget efter vissa justeringar.
– Från början hade jag ett annat förslag där han spänner armen, blinkar och gömmer sin dunderhonung bakom ryggen. Men de ville hellre ha det här förslaget, berättar Jonas om skulpturen som ska bli en dryga metern hög Bamse som håller en burk dunderhonung.
På ett bord ligger en hög med gipsbitar.
– Jaq börjar med att göra en gipsform som avgjutning på lerskulpturen.
Gipsformerna fördelas i lämpliga bitar och fylls med vax som smälter vid 50 graders värme.
– Jag lägger formen i vattnet för att kyla ner det. Har man varit duktig släpper den direkt, säger han och kollar hur en av fötterna blev.
– Det är alltid lika spännande. Det är lite förlossning över det. Men den här blev hel och fin.
Och tar fram en kniv för att finputsa detaljer på vaxet.
– Det är faktiskt en av de bästa stunderna när man jobbar med att retuschera vaxet. Då kan man lyssna på radion och njuta av stillheten.
Sedan sätter han in kanaler inför den kommande gjutningen. Därför packas också formerna in i flera stora klumpar – en massa som består av gips och chamotte, en blandning av bränd och krossad lera. Fötterna, kroppen och händerna packas in för sig liksom det stora björnhuvudet.
– Jag packar in vaxet som smälter, och på så sätt blir det ihåligt där vaxet har varit. Det blir det ett skal med sex-sju centimeter tjocklek runt vaxskulpturen. Jag häller även in formmassa och fixerar den med spikar så att den inte ligger lös när man smälter bort vaxet.
Klumparna sätts in i en helautomatisk ugn där temperaturen under tre-fyra dygn sakta stiger från noll till 650 grader.
– Det är massor av vatten som ska ut samtidigt som allt vax ska smälta. För att vara på den säkra sidan kollar jag att det inte är någon rök som indikerar att det finns vatten eller vax kvar innan jag stänger av ugnen. Sedan ska den svalna.
Därmed lämnar vi Bamseverkstaden för den här gången. Nästa avsnitt handlar om bronsgjutningen.

Fakta Konstnären

Jonas Högström är 55 år, född i Höganäs, uppväxt i Lerberget och bosatt i Mjöhult.
Han har arbetat heltid som skulptör sedan han gick ut konstfacks skulpturavdelning i Stockholm under första delen av 80-talet och har sedan dess gjort 15 offentliga utsmyckningar och 100-tals skulpturer.
Nils Poppe, Åke Holm och Selma Lagerlöf är några exempel.
Läs mer om hans skulpturer.
Gå till toppen