Landskrona

Gamla skönheter luftade i vårsolen

Det finns entusiaster som inte skulle få för sig att kalla en traktor uttjänt hur gammal den än är. Eller en mjölkvarn för den delen. I helgen kunde båda delarna beskådas i full aktion när Viarps gårdsmuseum höll öppet hus.

Ute på ett fält kör Magnus Peårsson runt en tallriksharv efter sin egen ägandes veterantraktor, en grönlackad Bolinder Munktell av 1960 års modell. Efter honom rullar Tobias Persson på en glänsande röd McCormick Farmall från 1940-talet med en ringvält på släp.
– Jag är intresserad av mekanik och teknik och har renoverat traktorn själv, svara Magnus Peårsson på frågan om varför han kör uppvisning med gamla jordbruksredskap.
– Att det blev just traktorer är väl ganska naturligt, min far och jag driver ett familjelantbruk tillsammans.
Det mesta som har plockats ut från ladornas mörker och nypolerat kråmar sig i solskenet, tillhör museet. Men en del av dem som hjälper till och guidar besökarna och kör uppvisningar, har tagit med sig egna maskiner.
Men ladorna hyser inte bara maskiner och redskap. Här finns också en gammal stenkvarn som en gång gjort kommersiell tjänst i Glumslöv. Kvarnen var på väg till skrot men hittades och räddades i sista stund av Kjell Svensson, som dessutom är son till den siste mjölnaren att använda kvarnen.
Nu fattar han posto vid sin fars kvarn och mal mjöl, både för att visa vilken kvalitet på råvaran en hederlig gammal stenkvarn åstadkommer, och för att sälja till besökare.
– Jag vill gärna försöka bevara traditioner och åker runt och renoverar gamla kvarnverk här och där, säger han.
– Så jag blev glad när jag hittade fars gamla kvarn, den hade hamnat i Västra Broby på vägen till skroten. Och så frågade jag museet här om de ville bevara den. Visst, sa de, monterar du den så hämtar vi!
Och på den bogen är det. Och mala förstklassigt rågmjöl med den kan man, liksom de gamla traktorer som betraktas som hopplöst omoderna, troget tuffar på i harvningsarbetet.
Gå till toppen