Landskrona

Manifestation mot homofobi

En kommentar, ett skämt som träffar illa eller ett slag mot kroppen. Så kan homofobin se ut i Landskrona berättar Sara Andersson och Desirée Kallenberg.

Sara Andersson har tillsammans med Desirée Kallenberg planerat en manifestation mot homofobi. Arrangemanget hålls på torsdag i Landskrona.Bild: Daniel Samuelsson
– Tonårskillar kan vräka ur sig kommentarer som bögjävel. Jag hade en kompis som kom ut som bi, han blev slagen men skolan gjorde inget. Skulle någon komma ut som homosexuell eller bisexuell blir de mobbade, mer eller mindre förföljda. Det är som att vi lever på 1800-talet, säger Sara Andersson, 18.
Hon är själv bisexuell.
– Men som tjej är det nästan inga problem, säger hon.
Tillsammans med Desirée Kallenberg, 18, som är transsexuell och som siktar på att genomgå en könskorrigering på sikt, har Sara Andersson planerat en manifestation mot homofobi. Arrangemanget hålls i morgon torsdag i Landskrona.
– Det är en bra grej. Homofobin är stor, speciellt bland ungdomar. Det är viktigt för alla att se att det finns personer som har andra läggningar, och att vi är stolta över det, säger Desirée Kallenberg.
Hon var nyligen med i en större tidningsartikel i Landskrona Posten om sin vilja att få genomgå en könskorrigering.
– Nu känns det som om folk inte vågar vara i min närhet, på Facebook började man kalla mig för mitt gamla namn. Det är så löjligt, jag kan inte förstå hur de som inte accepterar HBTQ-personer tänker. För mig har det aldrig varit ett problem, säger Desirée Kallenberg.
Men allt handlar inte bara om negativa reaktioner. Desirée Kallenberg berättar att hon har fått uppmuntringar och stöttning för att hon har valt att gå sin väg.
– Det har kommit mejl från mängder av personer, säger hon.
När kan homofobin minska?
– Undervisar man mer i skolorna om HBTQ så kanske det minskar, säger Sara Andersson. City

Internationella dagen mot homofobi

Det händer 17/5:
Klockan 12-14: En Pride-flagga målas på rådhustorget.
Klockan 14.30 blir det en parad genom stan. Från kl 17 är Nova öppet för ungdomar och vuxna. Där ges information om HBTQ.
Gå till toppen