Landskrona

Mångfaldens flagga växte fram

Genom att måla en prideflagga på Rådhustorget ville arrangörerna påminna Landskronaborna om internationella dagen mot homofobi.

Arrangörerna ville väcka Landskronabornas uppmärksamhet och påminna om internationella dagen mot homofobi.Bild: Linda Stolpe Margenberg HD/NST
Streck för streck växte flaggan som symboliserar mångfald fram på Rådhustorget.
– Alla är välkomna till oss. Så har det varit alltid men nu vill vi få alla att förstå det. Alla har rätt till sina mänskliga rättigheter, säger Senija Halalkic, som är ungdomssekreterare på kommunens fält-och fritidsavdelning.
Tillsammans med Desirée Kallenberg och Sara Andersson hade fält och-fritid planerat manifestationen på torsdagen som var internationella dagen mot homofobi. Genom att måla en prideflagga ute på Rådhustorget ville de väcka Landskronabornas uppmärksamhet.
– Det här är en kul grej. Men jag vill att folk ska se att vi finns. Och vi är stolta, säger Desirée Kallenberg.
Hon är själv transsexuell och berättade nyligen i en intervju i Landskrona Posten om sin vilja att få genomgå en könskorrigering.
Ett tiotal ungdomar hjälpte till att förvandla lakanet till en färgglad flagga. Den ska så småningom hängas upp i Ungdomshuset Nova.
– Tanken är att vi ska jobba mer med de här frågorna. Det finns en stark homofobi bland ungdomar, säger Senija Halalkic och tillägger att många unga HBTQ-personer mår dåligt och är rädda för att berätta om sin läggning.
– Vissa måste också ta hänsyn till sina kulturer. Då blir det ännu svårare.
Torsdagens arrangemang fortsatte med en parad genom staden. Bakom arrangemanget stod även Väl och LA Smile.
Gå till toppen