Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fängelse för rån mot Ateljé Bern

De två Landskronabor som rånade guldbutiken Ateljé Bern i januari får två år respektive ett år och åtta månader i fängelse. Förutom rån döms de på en rad andra åtalspunkter.

Den 12 januari rånade två män Ateljé Bern. Nu får de fängelse.Bild: Fredrik Johansson HD/NST
De två klev in i Ateljé Berns guldbutik på Norra Långgatan klockan 10.35 den 12 januari. De hotade personalen med vapen och försvann sedan på moped norrut längs kusten. Vid Hilleshögs dalar grävde de ner sitt rånbyte, sina kläder och sin maskering. En timme efter rånet greps de vid radartornet i Glumslöv.
På tisdagen kom domen, som förutom rånet innehåller en rad andra åtalspunkter.
Lunds tingsrätt dömer den yngre av dem, 19-åringen, för rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovligt brukande och vapenbrott. Han får fängelse i ett år och åtta månader.
20-åringen döms för rån, stöld, snatteri, olovligt brukande, våld mot tjänsteman och hot mot tjänsteman. Han får två års fängelse.
De ska dessutom betala skadestånd till Ateljé Bern på knappt 20 000 kronor tillsammans. Till butiksbiträdet ska de betala 20 000 kronor.
Det fanns inga kunder i butiken när rånarna gjorde entré. Personalen befann sig i lokaler intill butikslokalen men kunde via övervakningskamera och luckor i väggen se vad som hände och larma. De såg hur den ene av gärningsmännen samlade på sig smycken samtidigt som den andre höll vakt med ett vapen vid dörren.
En av de anställda gläntade på en dörr från fikarummet varpå rånarna skrek något i stil med "backa annars skjuter jag".
Efter 52 sekunder försvann rånarna ut.
När de två männen greps hade en av dem två ringar av vitt guld i fickan. Ringarna visade sig tillhöra butiken. I polisförhör och i rätten påstod de att de varit ute på joggingrunda, att de nyligen hade börjat träna men att de inte kunde lämna mer än svävande uppgifter om träningsvanorna för övrigt.
Mot detta talar enligt rätten det faktum att vädret var horribelt, åkern de joggade på mycket lerig, att de greps i närheten av det nergrävda rånbytet, att deras DNA finns på de nergrävda kläderna och att signalementet från butiken stämmer överens med deras.
Vapnet, en soft air gun, hittades av en privatperson längs flyktvägen sex dagar efter rånet.
Förutom rån döms de båda männen alltså för en rad andra brott, bland annat för att vid rånet ha använt sig av en moped som stals i november. 20-åringen döms även för att ha stulit den.
19-åringen döms även för vapenbrott sedan hans rånutstyrsel haft en tårgassprej i fickan.
20-åringen döms även för våld mot tjänsteman sedan han slagit en knytnäve i ansiktet på en häktesvakt efter rånet, samt för hot mot tjänsteman sedan han hotat en polisman vid ett tidigare tillfälle. Han döms också för stöld och snatteri tillsammans med andra i två klädbutiker och en jourbutik.
20-åringen dömdes så sent som i juni 2011 till skyddstillsyn för vapenbrott och ringa narkotikabrott. Han förekommer under sex avsnitt i belastningsregistret.
19-åringen förekommer under två avsnitt, senast dömd till skyddstillsyn för två stölder och brott mot knivlagen.
Gå till toppen