Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landskronas svarta vecka

Under en dryg vecka i mitten av april drabbades Landskrona av en rad grova brott – ett rån med dödlig utgång, en skottlossning, en knivskärning och ett knivmord. Tiden därefter har varit intensiv för polisen, som fortfarande får förstärkning.

Veckan i mitten av april kommer att gå till historien som en av de mörkaste i Landskronas historia.
– Det var ansträngande att man initialt inte riktigt visste vad det handlade om, säger Jörgen Petersson, stationschef vid polisen i Landskrona, nu fem veckor efteråt.
Den svarta veckan började med att en 86-årig man rånades i sitt hem på Vallgatan för tredje gången och sedan avled.
Den fortsatte med en skottlossning och en knivskärning.
Sedan knivskars 19-åriga Maria brutalt till döds i sin egen lägenhet där hon försökte gömma sig från sin egen familj.
Jörgen Petersson beskriver en period i början av den svarta veckan som ytterst osäker för polisen, då man ännu inte visste vad man hade att göra med när fyra grova brott inträffade på så kort tid.
– Det fanns en kort period då man inte visste om det hänger ihop. Och i så fall, vilken vändning det skulle ta, vilket fortsatt förlopp det skulle få. Då funderade man naturligtvis över vad det kan få för effekter. Framför allt på vår personal som jobbar ute, säger han.
Efter de två första händelserna, rånet och skottlossningen, beslutade polisledningen att kalla tillbaka de poliser som annars skulle ha skickats som stöd till operation Alfred i Malmö.
– I detta läget är det trygghetsskapande åtgärder, synlighet och mycket fotpatrull och trafikkontroller, sa Anneli Manelli, närpolischef i Landskrona, då.
Ganska omgående kom polisen fram till att händelserna inträffade oberoende av varandra, att det var en slump att de sammanföll i tid.
– När man vet det slappnar man av litegrann. Sen ställs man så klart inför det faktum att de här brotten ska utredas, säger Jörgen Petersson.
Han uppskattar att sammanlagt omkring 25 utredare har varit involverade i något av de grova brott som inträffade mellan den 15 och 23 april.
– Sedan har det naturligtvis varit folk som har gått in och ut, som tekniker. Och yttre personal som har varit först på plats och så.
25 utredare finns det naturligtvis inte i Landskrona. Därför har utredare från resten av Nordvästskåne fått dra sitt strå till stacken.
– Vi har fått hjälp främst från Helsingborg, men det får naturligtvis effekter på till exempel Kulla-Bjäre också. Om du tar folk i ena änden påverkar det folk i andra.
Medan utredarna jobbade för högtryck fattade polisledningen ytterligare beslut om förstärkning i Landskrona. Nu skulle Nordvästskåne slippa att skicka poliser till Malmö fram till den sista maj.
– Vi fick tämligen omgående hjälp och i dag känner vi oss väldigt nöjda med den, säger Jörgen Petersson.
Eva-Lotta Hermansson Truedsson är en av tre som för tillfället bemannar informatörsrollen vid polisen i Nordvästskåne. Det är dit media ringer för att få svar på sina frågor.
– Vi har haft det hett om öronen. Det har ringt från hela Sverige, främst om mordet på Maria, säger hon.
Och förutom media har en hel del allmänhet ringt.
– Det har varit grupper som är engagerade i detta. Det kan vara någon som frågar vad polisen gör åt den här formen av brott och om det nu är hedersbrott, varför vi inte säger det. Men för oss är det en död kvinna och vi utreder det brett från början.
När Eva-Lotta Hermansson Truedsson ombeds jämföra trycket på telefonen med något annat, nämner hon mordet på grönsaksbonden i Viken.
– Men den här gången har det nog varit mer allmänhet som ringt, det var det inte i Viken, säger hon.
Jörgen Petersson säger att polisen har viss beredskap för grova våldsbrott, men att det aldrig går att ta höjd för att ta hand om allt som inträffar omedelbart.
– Jag vill ändå påstå att vi snabbt hade riggat en organisation till vart och ett av de här brotten. Men eftersom de här ärendena prioriteras blir något annat liggande som vi får utreda senare. Ärenden försvinner inte utan ligger kvar, säger han.
Från och med den första juni kommer Nordvästskåne åter att skicka poliser till Malmö och Landskrona mister sin tillfälliga förstärkning. Däremot kommer Landskrona att få viss extra hjälp från övriga Nordvästskåne.
– Yttre befäl har fått i uppdrag att hålla ett extra öga på Landskrona, säger Jörgen Petersson.
Gå till toppen