Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu kan Marcus ladda för OS

Förra året fixade han en av Sveriges två OS-platser i skeet. I går fick Marcus Svensson från Landskrona JSK, beskedet att han själv får den platsen.

Marcus SvenssonBild: Niklas Gustavsson HD/NST
Många trodde nog att 22-årige Marcus Svensson inte skulle nå OS förrän i Rio 2016. Men han ville annorlunda och de senaste åren har han haft siktet inställt på att nå London.
– Klart jag är glad. Detta är ju tveklöst den största tävlingen man kan vara med på som skytt, säger Marcus när Sporten träffar honom precis efter det att Sveriges olympiska kommitté (SOK) haft presskonferens där man presenterat de senaste OS-uttagna i Stockholm.
Som junior vann Marcus bland annat silver vid JVM både 2007 och 2009.
– Men min bästa prestation var när jag sköt 124 poäng på 125 skott vid EM förra året. Aldrig tidigare har man haft särskjutning på så hög nivå, så min femte plats smäller ganska högt, säger han.
I helgen skjuter han en mindre tävling i Karlstad. Mest för att han inte har tävlat så mycket i Sverige i år.
– Sedan blir det några lugna veckor innan jag ska vara med i GP-tävlingarna i Danmark och Tjeckien. Sedan ska vi ha gemensamt träningsläger med andra skyttar. Det är min laddning inför OS, berättar han.
Marcus tränar mellan 15 och 20 timmar varje vecka. Lägger man dessutom till tiden för tävlingar så blir det nästan lika mycket tid som en heltidstjänst.
För att ha råd att träna och tävla så mycket som han har gjort så jobbar han som jägare på Vrams Gunnarstorp.
– Det fungerar perfekt för mig. Jag har all förståelse från min arbetsgivare, säger han.
Både Marcus Svensson och Stefan Nilsson, som också är kvalificerad i skeet, är födda 1990.
– Trots att vi är ganska unga har vi redan varit med på ganska många och tuffa tävlingar utomlands. Jag tror att vi kan klara oss riktigt bra i London, säger Marcus.
Själv hoppas han på en plats i finalen dit de sex bästa går.
– Jag vet att om jag har en bra dag så har jag möjlighet att gå till final och är man med där kan vad som helst hända, säger regionens färskaste olympier, som hoppas att London-vistelsen ska vara början på en olympisk karriär som sträcker sig över flera olympiska spel.

Så avgörs OS

Gren: Skeet.
Antal skyttar: 36 plus eventuella wild card.
Grundomgången: Efter 125 skott går de sex bästa till final.
Finalen: Ytterligare 25 skott.
Resultat 2008: OS-segraren sköt 145 av 150 möjliga.
Svenskar: Marcus Svensson och Stefan Nilsson.
Gå till toppen