Landskrona

Saknar ni en nymfparakit?

Saknar någon en nymfparakit? Då kan det mycket väl vara så att den finns hemma hos Eva och Thomas Öhrnberg på Lusernvägen i Häljarp.

Vi möts av en intensiv serenad när Thomas Öhrnberg öppnar dörren till bostaden i Häljarp. Under en plastbalja på golvet sitter en grå nymfparakit med prålig gul tofs och ger bevis på en mycket avancerad sång. Om vi väger in det faktum att den faktiskt är nymfparakit.
– Vår son ringde på onsdagen och berättade att han tagit hand om en nymfparakit som landat på fönstret på det företag där han jobbar. Eftersom vi redan har en nymfparakit som heter Jackie så erbjöd vi oss att ta hand om rymlingen tillfälligt, säger Eva Örnberg.
– Jackie är en hona och jag gissar att rymlingen är detsamma. När jag närmade mig Jackies bur så blev det nämligen klara uttryck för att de båda inte riktigt gillade varandra. Därför får den tillfälligt logi i en plastbalja när den inte får vara ute i huset och flyga, säger Thomas Öhrnberg.
Att det rör sig om en tam nymfparakit råder ingen tvekan om. Den sjunger och ger hela tiden ljud ifrån sig. Fågeln speglar sig med stor hänfördhet i familjen Öhrnbergs mikrovågsugn och gillar att umgås med mobiltelefonerna i hushållet.
– Det märks att detta är en fågel som har ett bra socialt liv normalt. Den äter bra och dricker från vattenkranen och trivs med att sitta på axeln och kela, säger Thomas som ändå fått ett och annat nyp av nykomlingen.
Även om Thomas och Eva Öhrnberg gillar den nya medlemmen i hushållet så vill man förstås att den ska återbördas till familjen.
– En gång under dessa 16 år har vår egen Jackie rymt. Då blev hon upphittad efter en vecka på Järavallen, säger Eva.
Så med andra ord kan den upphittade fågeln ha kommit en bra bit från Landskrona, där den hittades.
– Om någon saknar en nymfparakit så är det bara att ringa oss på 0418-435372, så får man komma och titta om det är rätt fågel, säger hon.
Under tiden har rymlingen inriktat sin uppmärksamhet på kaffebryggaren i vilkens kanna den glatt speglar sig. Möjligtvis i tron att det finns en kompis där. I rummet bredvid låter Jackie förstå att hon inte är helt nöjd med situationen. Normalt är det ju hon som får lov att flyga fritt i köket och mysa med Eva och Thomas. Men nykomlingen gillar livet.
– Den gula tofsen står rakt upp, då trivs nymfparakiterna, säger Eva.
Borta bra men hemma bäst är vält trots allt parollen i detta fall så kika i buren om er nymfparakit finns kvar. Annars kan det vara god idé att slå en signal till Öhrnbergs i Häljarp.
Gå till toppen