Nöje

Intim arenapop med Kent

Fredrik Söderlund möter värme i dubbel bemärkelse på Kents klubbspelning på KB i Malmö. Mer gitarr och mindre synt ger en fyra i betyg.

Bild: Scanpix
Att uppleva Sveriges största band på en klubbscen 2012 känns smått overkligt. Givetvis är det något exklusivt, lyxigt och väldigt laddat.
Sist jag såg dem lika intimt var på The Tivoli 1998. Denna junilördag bjöd nog på den bästa Kent-konsert jag varit på sedan dess (tror det är min elfte i ordningen).
Ett smockfullt KB är detsamma som Sahara-värme. Jocke Berg understryker temperaturen med ett ”Det kommer bli varmt ikväll. Det är härligt. Kärlek”. Och kärlek blir det. Tonvis. Alla kan varenda textrad, även från senaste ”Jag är inte rädd för mörkret”. Kent har den effekten på sina fans.
Det är extra kul att de nya låtarna plötsligt låter bäst i liveskrud. ”Låt dom komma”, ”Petroleum”, ”Isis & Bast” – alla lyfts till ett högre plan.
Det måste väl ändå vara det yttersta beviset på ett band som fortskrider, polerar sin estetik, vässar sinnena och alltid tänder intresset. När de levererar sitt nyaste material med sådan pondus att en del av klassikerna framstår som lite blekare.
Kent tar ett steg tillbaka för att ta två steg fram. Vi får höra mer gitarr än syntmattor, blir ömt blidkande med gamla favoriter. ”VinterNoll2” sitter som ett bedövande knytslag, ”Celsius” och ”Kevlarsjäl” tänder nostalgistjärnan, ”Den döda vinkeln” och ”Kärleken väntar” är fortfarande intelligenta bevis på hur Kent gick från indie till miljonernas vardagsrum.
När öronen fortfarande ringer efter 10-minutersexplosionen ”Mannen i den vita hatten” bubblar något varmt i magen och textraden från ”747” sitter fastklistrad som aldrig förr. ”Vi rör oss. Ni står still” – det sammanfattar Eskilstunas Depeche Mode med sin mest självklara kraft någonsin.

Kent

Kulturbolaget, Malmö
Lördag 2 juni
Genre: Pop
Betyg: 4
Gå till toppen