Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

26 fall sedan årsskiftet – alla ouppklarade

Minst en gång per vecka rånas någon i Landskrona. Plånböcker och mobiltelefoner är det vanligaste bytet, ungdomar de vanligaste rånarna och ungdomar de vanligaste offren. Polisen har svårt att komma till rätta med problemet och allmänheten vågar inte vittna.

Sen kväll, folktom gata – det är personrånarens bästa arena. I par eller i gäng dyker de upp, ofta bakifrån. Offret blir av med plånbok och mobiltelefon, kanske slagen med ett tillhygge eller med nävarna. Sedan springer rånaren från platsen och lämnar sitt offer ensam kvar, i bland skadad eller avsvimmad.
Vi ber polisen att söka på personrån i sitt datorsystem och 26 fall dyker upp sedan årsskiftet.
De omfattar INTE de som blivit misshandlade, bestulna utan att ha blivit utsatta för våld, väskryckningar eller butiksrån. Men de omfattar de som blivit oprovocerat påhoppade på gatan och med våld avtvingade sina tillhörigheter.
26 fall är mer än ett i veckan.
Och vad som är än mer anmärkningsvärt är att polisen inte har löst ett enda av de 26 fallen.
Att vara personrånare verkar helt enkelt vara en lukrativ och relativt riskfri sysselsättning om man är beredd att leva med det dåliga samvetet.
Vi frågar Jörgen Petersson, stationschef för polisen i Landskrona, hur det kommer sig att uppklarningsprocenten är noll.
– Det finns oftast inga vittnen och ofta kommer rånarna bakifrån. Det gör det väldigt svårt för oss. Dessutom är det ofta mörkt och den drabbade är halvfull och blir chockad, säger han.
Visst har polisen sina aningar om vem som kan ligga bakom och att det kan röra sig om samma personer vid flera av rånen, men ändå går utredningarna trögt.
– Det kommer in lite tips då och då på vem det kan vara och de pekar ofta i samma riktning. Men därifrån till att bevisa något är jättesvårt.
Jörgen Petersson säger att de tipsare som hör av sig ofta är anonyma. Och det faktum att de är anonyma är problematiskt.
– Det är värt något naturligtvis, men det är inte av den digniteten att vi kan vidta tvångsåtgärder som till exempel husrannsakan utifrån anonyma tips, det räcker inte.
Den som vågar vittna med namn är till mycket större hjälp för polisen.
– Om någon ringer och säger att "jag har gått i skola med honom och vet att det är han", då är det ett starkt och säkert utpekande. Då blir gärningsmannen skäligen misstänkt i ärendet och då öppnas verktygslådan.
Han säger att tipsare ofta vill vara anonyma eftersom de är rädda. Han säger också att rädslan för det mesta är utan fog.
– Vi kan inte se att de som har vittnat blir utsatta för repressalier i någon större omfattning. Det förekommer naturligtvis, men väldigt lite.
Rånoffren är ofta ungdomar och rånarna är ofta i samma ålder, möjligen något äldre. I ett par fall har rånarna beskrivits som 35–40 år gamla, vilket sticker ut bland signalementen.
Jörgen Petersson tror att det kan finnas många anledningar till att det är just ungdomar som rånar.
– Några kanske behöver pengar till narkotika, några kanske gör det för spänningens skull. När Canada Goose-jackor var mode för några år sedan var det populärt att råna folk på det. Har man det lite sämre ställt hemma och man vet att föräldrarna aldrig kan köpa en Canada Goose-jacka kan det ta sig sådana uttryck, kanske framför allt i tonåren.
Att det är just ungdomar som även blir rånade kan ha sin förklaring i att de ofta vistas på samma typer av platser som rånarna. Och platsen, tror Jörgen Petersson, är det allra viktigaste för rånarna.
– Jag tror att man är ganska trygg i den miljö där man genomför rånet, att man känner till vart man kan ta vägen och så. Sedan väljer de personer som normalt inte rör sig där.
I Helsingborg har polisen genomfört en stor satsning mot personrån kring krogarna i centrum. Där har man konstaterat att rånarna följer rånoffret från krogen och slår till först på en mindre folkfylld gata i närheten.
En liknande satsning i Landskrona tror inte Jörgen Petersson på, eftersom personrånen här inte verkar vara kopplade till nöjeslivet på samma sätt. Här verkar rånen vara spridda över hela stan, men framför allt kring Centrum, Öster och Idrottsplatsen.
Han berättar att polisen pratar om personrånen på morgonsamlingarna och att det delas ut signalement, men ändå – 26 ouppklarade personrån sedan årsskiftet.
– Alla måste bidra på något vis. Polisen kan inte ensamt lösa brotten, vi är beroende av allmänhetens hjälp och vi behöver stöd av Landskrona stad, säger Jörgen Petersson.


Här är alla händelser som polisen har rubricerat som personrån sedan årsskiftet (pågående utredningar röda, nedlagda blå):

Fakta Personrån

Sedan årsskiftet har polisen rubricerat 26 händelser som personrån i Landskrona.
Per veckodag
Måndag: 4
Tisdag: 4
Onsdag: 0
Torsdag: 3
Fredag: 4
Lördag: 6
Söndag: 5
Per tidpunkt
Dagtid 06-17: 5
Tidig kväll 17-21: 7
Sen kväll 21-00: 11
Nattetid 00-06: 3
Per vapen
Med skjutvapen: 3
Utan skjutvapen: 23
Per offrens ålder
Under 18 år: 8
Över 18 år: 18
Gå till toppen