Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Fyndet i Idrottens hus

I dag beger vi oss till Idrottens hus där man gjort ett "fynd" från 1957. Vi besöker också en av stadens friska lungor år 1918 – Fredriksdal.

Inte fanns det mycket kvar i de flaskorna. Så här ligger det till:
Annika Sinclair på HISO (Helsingborgsidrottens samorganisation) hör av sig och berättar att under den pågående renoveringen av Idrottens hus hittades två brännvinsflaskor, prydligt daterade 23-2-1957.
– Några av byggjobbarna som uppförde Idrottens hus samma år har troligen velat bevara dem till omvärlden och nu har vi hittat dem här, berättar hon.
De var inhysta bakom klädesskåpen och ingen har upptäckt dem förrän nu.
Innehållet Skåne akvavit och Eau de vie var dock inte kvar i buteljerna.
Kanske finns någon av de humoristiska hantverkarna kvar i livet och kan berätta mera om gömman till eftervärlden?
Just nu står Fredriksdal i full blom inför sommaren. I dag har vi hittat en bild som är tagen på området 1918. Den visar de anställda på Fredriksdals trädgårdsmästeri.
Längst till vänster står trädgårdsmästaren själv och hans namn var Jöns Petter ”Gösse” Svensson. Mannen närmast till vänster är oidentifierad. Men den lille pojken på hästryggen är ”Gösses” son Karl Johan.
Karl Erik Ander skriver i sin bok ”Det gamla Helsingborg, del VI”:
"Man duade inte varandra på den tiden utan det blev mest 'fru Svensson' eller 'herr Andersson'. Därför är det svårt att få fram förnamn på personer utan omständkiga efterforskningar."
I sammanhanget kan sägas att Fredriksdals handelsträdgård startades 1912 och drevs fram till 1958. Den siste arrendatorn var ovan nämnde Jöns Petter Svensson.
Häromdagen skrev vi om den vackra Hamnpaviljongen som låg på parapeten mellan 1890 och 1946. Nu får vi ett tips från Tim Ohlson:
– Gå in på www.filmarkivet.se där finns en film som visar Hamnpaviljongen.
Restaurang Aveny låg högst upp i det så kallade HD-huset på Drottninggatan 20-22 där tidningen huserade under åren 1930-1964. Nu har Rolf Nilsson i Höganäs hittat en matsedel från Aveny. Den härstammar från 1960. Då kostade en Kalvfilé Oscar 8:75 kronor och ville man ha en Bordeaux Rouge därtill var priset för buteljen 9:25.
– Något lägre priser än i dag, konstaterar Rolf.
… höghuset där Strandvägen/Drottninggatan och Halalid möts kallas för "Skampålen" av folkhumorn. Fastigheten uppfördes 1962 efter en lång debatt och den ritades av Erik Wihlborg
Källa: Helsingborgs stadslexikon.
Gå till toppen