Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skjut dem alla!

Lotta Schüllerqvist om Israels nya interneringsläger.

”Var och en som olovligen korsar Israels gräns borde skjutas – en svensk turist, sudaneser från Eritrea, eritreaner från Sudan, asiater från Sinai. Vem som än rör Israels gräns – skjuten.”
Detta uttalande fälldes av Knessetledamoten Aryeh Eldad från Nationella Unionen i söndags när Knessets utrikes- och försvarskommitté inspekterade den mur som håller på att byggas längs Israels gräns mot Egypten.
Eldad gjorde sedan ett försök att mildra sitt uttalande: ”Man kan inte skjuta den som bara försöker klättra över staketet, då börjar de blöthjärtade grupperna skrika och springa till domstolen. Men den som försöker ta sig över gränsen ska ha ett långt fängelsestraff.”
De blöthjärtade grupper han talar om är de israeliska människorättsorganisationer som protesterar mot behandlingen av de illegala afrikanska invandrarna i Israel. Tusentals afrikaner på flykt undan nöd och förföljelse har tagit sig in i landet under svåra umbäranden, ofta med ”hjälp” av de smugglarligor som opererar i Sinaiöknen. Idag lever många av dem nu under miserabla förhållanden i södra Tel Avivs fattigkvarter.
Aryeh Eldad är långt ifrån ensam om sitt aggressiva tonfall i den debatt som nu pågår om de ovälkomna flyktingarna. Inrikesminister Eli Yishai från det religiösa partiet Shas sade häromdagen i en lång intervju i dagstidningen Maariv att ”muslimer som kommer hit inser inte ens att det här landet tillhör oss, den vite mannen.” Han påstod också att många kvinnor i Tel Aviv har blivit våldtagna, men de vågar inte anmäla det för polisen av rädsla för att bli stämplade som aidssmittade.
Eli Yishai beskriver "infiltratörerna", som de afrikanska flyktingarna allmänt kallas, som bärare av smittsamma sjukdomar och en mordisk kultur. Han befarar att de tillsammans med palestinierna håller på att göra slut på den sionistiska drömmen, och ser internering eller förvisning som den enda lösningen på detta hotfulla problem.
Upprinnelsen till denna hätska debatt är en ny lag som ger israeliska myndigheter möjlighet att internera asylsökare och illegala immigranter upp till tre år utan rättegång. Den som erbjuder dem hjälp eller skydd riskerar mellan fem och femton års fängelse.
Premiärminister Benjamin Netanyahu beordrade under förra söndagens kabinettsmöte sina ministrar att påskynda förvisningen av de cirka 25 000 människor från Södra Sudan, Elfenbenskusten, Ghana och Etiopien som vistas illegalt i Israel.
För de omkring 35 000 flyktingarna från Eritrea, Sudan och Somalia krävs en annan lösning förklarade Netanyahu – deras liv är i fara om de skickas tillbaka till sina hemländer. Istället måste interneringsläger byggas för dem i Negevöknen.
Där finns redan ett läger, Saharonim, där hundratals afrikaner hålls inlåsta sedan de ertappats vid gränsen av den israeliska armén. Den anläggningen måste snabbt byggas ut för att ge plats åt mångdubbelt fler flyktingar, deklarerade premiärministern.
Israels människorättsorganisationer har protesterat kraftfullt mot den nya lagen och påpekat att den strider mot FN:s flyktingkonvention.
Men de talar för döva öron.
Gå till toppen