Familj

"Mina barn ger mig energi"

Filippa Reinfeldts självtillit, livsglädje och debattvana är sprungna ur barndomshemmet. Fortfarande går det inte en dag utan att hon pratar med sin mamma. Själv är hon också mamma och får sin energi från barnen.

Det är högt i tak på Filippa Reinfeldts vita kontor. Hur högt? Så det rymmer två och en halv pressekreterare, lyder hennes muntra svar innan både hon och den två meter långe Gustaf Stenlund brister ut i skratt.
Vägen till den tunga posten som ordförande i Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsnämnd började när hon var elva. Efter en besvikelse.
– Jag hade ingen bra kemi med läraren och kunde varken byta klass eller skola. Och rika föräldrar som kunde sätta mig i en privatskola hade jag inte heller.
Två år senare gick hon med i Moderata ungdomsförbundet (MUF), tilltalad av partiets frihetsideal. Men verkligt inflytande fick hon inte förrän vid fyllda 22 då hon valdes in i MUF:s styrelse och även fick jobb i dess kansli.
– Det lyste kanske igenom att jag är nyfiken och drivs av ett starkt engagemang, förklarar hon sitt intåg i det politiska yrkeslivet.
Engagemanget bottnar i att hon har svårt att blunda när hon ser att folk far illa, utan måste göra något åt det.
– Det är en styrka, men kan även vara tröttande - kanske även för andra, vad vet jag.
Trots vardagens påfrestningar som toppolitiker och en pågående separation från statsministern verkar hon vara så stark.
Är du det?
– Oj... Jag mår bra. Jag tror att det beror på att jag trivs och att jag känner mig behövd på jobbet.
Bara på jobbet?
– Nej (skratt), jag har även två tonåringar och en tolvåring. Det är både härligt och krävande, men jag skulle inte vilja vara utan det. Inte för en sekund. Att vara mamma är en viktig del av mig. När mina barn mår bra mår även jag bra. Mina barn ger mig energi i alla lägen.
Källan till självtilliten, livsglädjen och inte minst debattvanan går att hitta i uppväxten i Stockholm med fem debattglada syskon och kärleksfulla föräldrar som alltid trott på henne. Pappa var lärare i militärstrategi och mamma småskollärarinna vars livsglädje gått i arv till Filippa Reinfeldt.
– Jag tror att jag klarar av väldigt mycket. Jag räds inte att stå för mina åsikter, men jag är inte konfliktsökande.
För att få ihop karriär och barn har Filippa alltid vänt sig till sin mamma. Det är också till henne Filippa går för att få stöd.
– Jag pratar med henne varje dag. Vi kan prata om nästan allting.
Förutom en egen politisk karriär var hon statsministerhustru i sex år.
– Men jag har aldrig känt att jag stått i någons skugga och aldrig känt några politiska begränsningar, säger Filippa Reinfeldt. TT Spektra

Fakta

Aktuell: Fyller 45 år den 14 juni.
Arbete: Ordförande (M) i Stockholms läns landstings hälso- och sjukvårdsnämnd.
Bor: I Täby norr om Stockholm.
Familj: "Stor."
Gör: Leder Moderaternas utvecklingsarbete "Hälsosamma Sverige".
Karriär i korthet: Kommunalråd i Täby kommun, kommunstyrelsens ordförande, den yngsta någonsin och den första kvinnan på den posten.
Så firas födelsedagen: Med familjen.
Om att fylla 45: "Med tanke på kvinnors genomsnittliga livslängd är 45 mitt i livet. Mycket har hänt och jag har upplevt mycket hittills, men jag är fortfarande nyfiken och är fylld av förväntningar för den kommande delen av livet."
Fritidsintressen: "Barnens aktiviteter, som körsång och fotboll, skidåkning och friluftsliv. Jag gillar att plocka svamp och cyklar mycket."
Vänner: "Merparten av mina vänner är utanför politiken."
Favorithemmasyssla: Matlagning. "Kul att jag delar intresset med en av mina söner. Det är roligt att laga mat med honom."
Saker som engagerar: Barnens villkor. Hon har tidigare suttit i Bris jourtelefon på ideell basis.
Noja: "Nej, snarare är jag orädd."
Favoritplats: Svenska fjällen.
På nattduksbordet: Varje dag är en liten tävling av Hanna Österberg, vilken handlar om ätstörningar. "Det är en allvarlig sjukdom och ett stort bekymmer."
Teater: "Senast såg jag De tre musketörerna på Stockholms stadsteater med mina skidåkarväninnor."
Blir lycklig av: "Nästan varje dag. När mina barn ser glada ut eller berättar om sin dag."
Drivkraft: "Det kan man sammanfatta med två ord: egen makt. Alltså bidra till att människor får större inflytande över sina vardagsliv. Det finns för många begränsningar i välfärdsverksamheter och mycket kvalitetsförbättringar återstår. Individens behov och krav förändras ständigt. Även ledarskap i vården är oerhört viktigt för att attrahera unga tjejer och killar till vårdutbildningar."
Gå till toppen