Kultur

Kvinnobilden ljuger alltid

Johan Malmberg om bilden av Kvinnan.

En helt vanlig dag i en kvinnas liv: dagen gryr medan färsk frukt svävar runt henne i rummet, hon utövar stärkande yoga i det fria, tar av sig några plagg och hoppar spontant mot en molnfri himmel och så fortsätter det ända till hon rundar av kvällen i en sexig pose med sängen fylld av rosor.
Lindy West skriver under rubriken "The World according to Stock Photos of Women" på Jezebel om världen sedd genom amerikanska bildbyråers ögon. Det är sorgligt roligt.
Men Lindy Wests satir handlar inte bara om amerikanska genrebilder av Kvinnan, även om vi gärna vill tro det. Samma sorts bisarra könsklichéer fyller faktiskt också svenska bildarkiv. Helt ovetenskapligt söker jag "kvinna" i den största svenska bildbyrån Scanpix genrearkiv och jag hittar omedelbart i söktopp en styck naken kvinna – naken av ingen alldeles uppenbar anledning. Samt en bild på en kvinna som poserar i sportbehå medan hon dricker té.
Alltså, ursäkta.
I mitt arbete har jag sökt i bildarkiv nästan dagligen i tiotals år. Jag vet vid det här laget alltför väl att bilder bekräftar fördomar. Handlar det om terrorism får vi upp skrikande jihadister. Handlar det om svennar tittar vi in i Ullareds gap. Men värst och äldst är kvinnobilderna. Så fort man höjer blicken från den vardagliga lunken är det svårt deprimerande att se stereotyperna som reproduceras dagligen.
En som såg detta var fotografen Tomas Gunnarsson. Han slog upp ett nummer av Arlanda Express kundtidning, ett av alla dessa glossiga magasin där synkrona reportageteam av reportrar, fotografer och stylister porträtterar ungefär samma människor som alla andra magasin gör. Det kallas livsstil, i brist på egentligt innehåll. Just här var det Årets mästerkock 2011, Louise Johansson, som avbildades barfota, iförd långklänning när hon förföriskt lapade vatten ur en kran. Rena porrestetiken!
Gunnarssons blogginlägg spred sig som en löpeld på sociala medier. Tidningen bad om ursäkt. Mästerkocken själv sa att hon lärt sig en läxa och aldrig skulle ställa upp på något liknande igen.
Men, fotografen Stefan Jellheden förstod inte sexismanklagelserna. Till SVT Nyheterna säger han att han "inte ens tänkt i de banorna". Och: "Jag gör reklam och modefotografi och om man skulle tänka så skulle varenda modefoto och modemagasin vara sexistiskt mot sin egen målgrupp" sa Jellheden.
Huvudet på spiken.
Det skvalpar en ocean av diskriminerande bilder därute. Till skillnad från vad Jellheden och troligen många av hans kollegor tror, handlar alltså sexism inte nödvändigtvis om nakenhet. I våras klädde våra kvinnliga statsråd upp/av sig i M-Magasin inför kvinnodagen! I det senaste numret av tidningen Vi porträtteras Maria Wetterstrand, Gudrun Schyman och Mona Sahlin i ett reportage som ska handla om kvinnlig makt.
Vad föreställer bilden? Tre kvinnor som fotograferas som ett kollektiv i en urbota korkad fotosession där de draperas i en röd kungamantel. Resultatet blir motsatsen till makt. De förminskas, trycks ihop, förlöjligas. Kan ni tänka er Göran Persson, Per Schlingmann och Lars Leijonborg gosa ihop sig på samma sätt?
Oavsett om du är Mona Sahlin, Louise Johansson eller en anonym kvinna i ett bildarkiv är du värd bättre.
Gå till toppen