Familj

Sista riktiga sommarlovet

Marlén Tajti har redan hunnit hälsa på i sin gamla skola när vi ses i Landskrona en kylig förmiddag. Det är studentdag och senare samma dag ska hon fira kompisar som tar studenten.
– Det är bara två år sedan man sprang ut, säger hon och tittar mot rådhuset.
Marlén som studerar service management med inriktning turism på Campus i Helsingborg har redan sommarlov. Hon började med universitetsstudierna direkt efter gymnasiet, har ett år kvar innan det är dags för examen och pustar nu ut efter tentor och en uppsats.
– Härligt, säger hon om att vara ledig och disponera sin tid.
– Det här är sista gången jag har sommarlov, förhoppningsvis.
Hon berättar att hon tänker hälsa på kompisar och se sig om i Skåne med hjälp av sommarkortet. Kanske blir det några golfrundor på Öresunds golfklubb.
Förra sommaren jobbade Marlén Tajti utan uppehåll och lyckades vara så sparsam att hon nu kan unna sig ett riktigt sommarlov och dessutom ge sig ut och tågluffa i juli tillsammans med sin pojkvän Viktor. Rutten är redan uppgjord. Först Berlin och sedan Amsterdam, Paris, Barcelona, franska rivieran, Rom, Kroatien och Budapest.
– Det kommer att bli så kul.
Av alla planerade mål på resan är Kroatien den enda nya bekantskapen. Marlén har semestrat flitigt i Europa tillsammans med familjen förr om åren.
– Vi campade mycket och hade en husbil som vi åkte runt med. Det livet tycker jag om.
Marlén Tajti har förälskat sig i Italien, något hon knappast är ensam om. Hon skulle gärna vilja flytta dit någon gång och har en framtidsdröm om att driva egen verksamhet för turister som lockas av hälsosemester.
– Ett träningscentrum där man tränar och lär sig äta rätt kost. Träningen ska vara omväxlande och rolig. Men de drömmarna ligger rätt långt in i framtiden.
På kortare sikt tänker hon söka de jobb hon hittar inom turism eller resebranschen, kanske på något kryssningsfartyg.
Träning är viktigt i Marléns liv. Hon tränar styrka, går på dans- och steppass och är involverad i en utmaning där hon och pojkvännen tävlar om bästa resultat på löpbandet. När hon var yngre tränade och tävlade hon truppgymnastik. En intensiv och krävande hobby.
– Jag började som åttaåring, vilket är ovanligt sent. Många börjar tidigare. Men mina föräldrar ville att jag skulle vara stor nog att välja själv. Jag höll på till jag var 14-15 år. Det är svårt att hitta något som är lika roligt.
För något år sedan började Marlén Tajti längta efter att ta upp sitt hästintresse på nytt. När gymnastiken tog som mest tid i anspråk var hon tvungen att välja bort hästarna och ridningen. Nu har hon en medryttarhäst, vilket innebär att hon hjälper ägaren att sköta hästen och får rida i utbyte. Ungefär tre dagar i veckan ägnar hon sig åt islandshästen Sunni.
– Det är så kul och han är väldigt väluppfostrad.

Marlén Tajti

Aktuell: Fyller 20 år 15 juni.
Bor: I Häljarp.
Familj: Mamma Karin, pappa Steffan och storebror André.
Har också hunnit med: Gick en kvällskurs i italienska under det gångna året.
Projekt hemma just nu: Gör en fotovägg i sitt rum, ett collage av fotografier som upptar en hel vägg.
Bästa sommarmaten: Nypotatis och jordgubbar. "Jordgubbar kan man inte få för mycket av."
Gå till toppen