Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Kvinnan är det andra könet"

I tjugo år har Katerina Janouch svarat på svenskarnas frågor om sex och samlevnad. Ärligt och rakt på har hon levererat sina svar i tron om att hon ibland kanske är den enda som vågar säga som det är.

Sedan början av 90-talet har Katerina Janouch varit en av våra mest lästa relationsexperter. Efter att ha blivit kontaktad av den dåvarande chefredaktören Amelia Adamo började hon skriva för Veckorevyn 1992.
– På den tiden var Veckorevyn den största ungdomstidningen och det fanns inte så många andra forum för folk att prata om sånt.
I åtta år hade hon en återkommande spalt i magasinet där hon svarade på läsarnas frågor om sex och samlevnad. I rollen som sexrådgivare blev hon känd för en bredare publik och började synas i fler kanaler, bland annat som programledare för tv-programmet Blommor & Bin på ZTV. I jämförelse med antalet relationsexperter som i dag slåss om utrymmet i media var hon då relativt ensam på tronen som en av Sveriges mest anlitade sexexperter.
– Då var det nytt att skriva om sex. Jag formulerade mig på ett tydligt sätt och vågade säga saker som andra inte klarade av att säga rakt ut. I dag är det inte så märkvärdigt att säga knulla i tv, men det var det då.
Som tioåring flyttade Katerina Janouch med sin familj från dåvarande Tjeckoslovakien till Sverige. De bosatte sig i en medelklassförort utanför Stockholm och hon tror att det kan ha varit där som det stora intresset för relationer väcktes.
– Att vi kom från en annan kultur gjorde att jag började intressera mig för hur folk förhåller sig till varandra, och det är ju just det relationer handlar om.
I gymnasiet märkte hon att sexualitet var ett laddat ämne. Andra tyckte att det både var provocerande och skämmigt när hon pratade högt om sex.
– Det var ett bra sätt att få uppmärksamhet på. Jag gillade att testa gränserna för vad som var okej att prata om och jag förstod att andra inte tyckte att det var särskilt kvinnligt att ifrågasätta och vara frispråkig.
Tidigt upptäckte Katerina Janouch att frågor om sexualitet tände en feministisk glöd inom henne.
– Sexualitet används för att dominera och visa makt, för att tjäna pengar och få andra fördelar.
Hon följde förgrundsfigurerna i kvinnorörelsen som på 60- och 70-talet stred för en ny syn på kvinnlig sexualitet som inte varit möjlig tidigare.
– Jag tänkte att jag själv skulle vilja vara en sån kvinna som dem. De var så häftiga, så modiga. Och jag tycker nog att jag blivit det, på mitt sätt.
Även om hon inte fört samma politiska kamp som sina förebilder tycker Katerina Janouch att hon lyckats föra fram en annan generations röst. Men det betyder inte att kampen är över. Katerina Janouch menar att vi har fortfarande en lång väg att gå för att nå sexuell jämställdhet i Sverige.
– Kvinnan är verkligen det andra könet, även om saker har förbättrats och förändrats.
Trots att det har gått tjugo år sedan hon gav sitt första relationsråd i en sexspalt tycker hon inte att läsarnas frågor har förändrats särskilt mycket sedan dess.
– Det egna privata livet ger fortfarande upphov till mycket oro. Många bekymrar sig över att vara ensamma och att de aldrig kommer att träffa någon.
Även om det idag går att googla sig till i stort sett all fakta om sex sinar inte frågorna. Det är ett tecken på att kärlek är ett ämne som vi aldrig blir riktigt kloka på, menar hon.
– Kärlek är en häftig kraft, men det är en faktor som tyvärr kan leda till ett destruktivt beteende, framför allt hos kvinnor. Kärlekstörstande definierar sig själva genom att bli bekräftade av någon annan, och blir de inte det faller allt. Att bli bekräftad är ett behov vi är födda med, men man ska inte vara för elak mot sig själv. Finner man inte en partner ska man inte döma sig själv så hårt.
Läsarnas frågor har inte förändrats särskilt mycket över tid, men det har däremot svaren. Eller i alla fall Katerina Janouchs sätt att formulera sig på.
– I allra första början kunde jag vara rätt så kategorisk. Om någon sa till mig att de hade en dum pojkvän svarade jag gör slut. Sedan blev jag mer nyanserad, lite mesigare och snällare. Men nu är jag nog rätt hård igen. Ibland är jag kanske den enda personen som faktiskt säger som det är.
Ber man en kompis om råd är det inte säkert att man alltid får ärliga svar, menar Katerina Janouch. Att hon i rollen som rådgivare inte är personligt involverat i läsarnas relationer ger henne en fördel.
– För mig är frågeställningen tagen ut sin kontext och därför tror jag att jag kan ge ett mer sakligt svar.
Katerina Janouch är varken psykolog, sexolog eller terapeut. Förutom en kurs i sexologi vid Uppsala universitet har hon ingen formell utbildning när det kommer till relationer. Att hon istället har en bakgrund som journalist tror hon har gett henne en fördel jämfört med många utbildade relationsexperter.
– I och med att jag inte har den typen av utbildning är jag inte styrd av olika skolor. Du behöver inte vara kock för att vara matskribent eller modell för att skriva om mode. Jag har själv aldrig utgett mig för att vara expert, däremot har jag intervjuat många experter.
Som journalist tycker Katerina Janouch att hennes främsta styrka ligger i att göra research, ta reda på fakta och förmedla det som är svårt att förstå.
– Jag tror att många psykologer och terapeuter kan ha svårt att nå fram på samma sätt som jag, möjligen med klienter på en klinisk mottagning men inte i skrift.
Trots att hon skrivit om relationer i så många år har hon aldrig tröttnat på ämnet. Hon tycker fortfarande att det är lika spännande att svara på läsarfrågor och skriva relationsreportage.
– Det kommer alltid att finnas nya möten och nya individer att skriva om. Dessutom förändras man hela tiden som människa vilket påverkar hur man själv ser på relationer.
Precis som himlen aldrig ser likadan ut menar Katerina Janouch att en relation mellan två människor alltid är unik.
– Vänder vi våra huvud uppåt ser vi aldrig samma himmel två gånger. Varje dag ser vi den i ett annat ljus, i en annan nyans och med andra moln. Samma sak är det med relationer.
Vid sidan av sina uppdrag som relationsrådgivare är Katerina Janouch främst författare. Men även i sitt författarskap fokuserar hon på relationer. Just nu skriver hon på den sjätte delen i romanserien om barnmorskan Cecilia Lund. Den femte delen, ”Modershjärtat”, ges ut i juli i år.
– Efter att ha skrivit många kortare texter längtade jag efter att producera något som har längre liv. En bok lever vidare så mycket längre än en tidningsartikel.
Det händer att hon i sitt skönlitterära författarskap kan hämta inspiration från alla de läsarbrev hon får. Annars inspireras hon mycket av att läsa mellan raderna i den dagliga nyhetsrapporteringen.
– För mig är nästan alla historier som man kan läsa om i tidningen ett relationsdrama. Bakom alla historier kan man hitta ett spännande människoöde. Det finns så många outtalade berättelser som väntar på att bli berättade.

Katerina Janouch

Familj: Sin man Robert Bohman och barnen Ludvig, 23, Jacob, 16, David, 15, Daniel, 13, och Ingrid 10.
Bor: Stockholm
Gör: Författare och journalist
Uppdrag just nu: Skriver på den sjätte delen i romanserien om barnmorskan Cecilia Lund. Den femte delen, ”Modershjärtat”, ges ut i juli i år. Bloggar och skriver för magasinet Tara, svarar på läsarfrågor i Expressen, skriver krönikor och föreläser om sex och samlevnad, föräldraskap, missbruk och författarskap.
Fritid: ”Jag promenerar mycket, är turist i min egen stan och fotograferar okända och gömda delar av Stockholm”
Planer för sommaren: ”Jag ska åka till Paris, till Almedalen och vara på vårt lantställe”
Böcker i urval: Vad är sex och 100 andra jätteviktiga frågor (2011), Svenska kvinnors hemliga sexuella äventyr (2010), Unga tjejers bok om sex & kärlek (2009), Orgasmboken (2003), Sexsvar (2002), Sex & Sånt (1998).
Gå till toppen