Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Himma

Sy skönaste saccosäcken

Saccosäcken är den perfekta möbeln för både vuxna och barn att slänga sig i när det är dags att slappa. Den är dessutom buslätt att göra själv.

Tidigare såg saccosäcken ut just som en säck och förknippades mest med barnrum. De senaste åren har designen "fatboy" tagit inredningsvärlden med storm. Fatboy är riktigt stora kuddar, originalet är 1,80 x 1,40 meter. I den storleken är det inget barnsligt alls över dem längre. Det är snarare möbler som gör hemmet trendigt och avspänt designelegant.
Det smarta med fyrkantiga saccosäckar, eller snarare saccokuddar, är att de är enkla att sy. När du skapar din egen saccokudde gör du precis som du vill, med både storleken och formen. Vi gjorden en saccokudde i måtten 1,20 x 1,50 meter.
Det här behöver du:
Det här behövs för att sy vår högsmala saccosäck med ett yttertyg som går lätt att ta av och tvätta:
+ Yttertyg: Möbeltyg som går att tvätta 3,20 x 1,25 meter.
+ Innertyg: Ett gammalt lakan eller ett billigt tyg att sy innerkudden av. Samma mått som yttertyget.
+ Kardborreband: 1,25 meter (lika brett som yttertyget).
+ Fyllning: Omkring 350 liter frigolitkulor (styrolitkulor eller EPS-kulor som det också kallas). Finns att beställa i bygghandeln. Ibland finns mindre säckar i hobbybutiker.
+ Nål, tråd, strykjärn och sax.
Gör så här:
1. Sy innerkudden av ett gammalt lakan. Den bör vara omkring fem centimeter mindre än ytterkudden så går det lätt att ta ut den när det är dags för tvätt. Spara ett hål i ett hörn att fylla på kulor i.
2. Fyll innerkudden med styrolitkulor så att den nästan blir proppfull och sy igen kudden ordentligt. Det här är det bökigaste momentet. Se till att vara två personer. Gör ett litet hål i säcken med frigolitkulor och låt det rinna ner i innerkudden du sytt. Kulorna har en tendens att sprida sig snabbt och överallt om man inte har kontroll. Ha dammsugaren beredd!
3. Sicksacka runt hela yttertyget. Dekorera tyget om du vill. Vi sydde på lappar med andra tyger för att göra det enfärgade tyget lite roligare.
4. Vik tyget, med rätan utåt, som om du skulle göra ett stort örngott. Lägg tyget omlott omkring 20 centimeter på det som ska vara baksidan. Kolla på ett vanligt örngott – det här ska göras likadant.
5. Till skillnad mot ett vanligt örngott ska dock det här jätteörngottet förslutas med ett kardborreband. Pressa med strykjärn en fem centimeter bred fåll på det yttre tyget (där tyget går omlott) och nåla fast kardborrebandet. Sy fast kardborrebandet samtidigt som du syr fast fållen. Nåla fast motsvarande kardborreband på andra änden av tyget - så att kudden går att försluta jämnt och sy fast.
6. Vänd tyget räta mot räta. Se till att kardborrebandet är ordentligt förslutet. Nåla sidorna. Sy sidorna, kuddkanterna, så att det stora tyget får önskad kuddform. Se till så att kardborrebandet hamnar långt ned på baksidan.
7. Öppna kardborrebandet. Vänd kuddfodralet åt rätt håll och puffa in innerkudden genom öppningen.
8. Förslut med kardborrebandet.
9. Sätt dig i kudden och njut.
Gå till toppen