Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Teckomatorp får konstgräsplan

Vinnaren i dragkampen om en konstgräsplan i Svalövs kommun går till – Teckomatorp. "Ett felaktigt användande av skattemedel", tycker Svalövs BK som helst hade sett att den hamnade i Svalöv.

Behovet av att rusta upp idrottsanläggningarna i Svalövs kommun är påtagligt. I Röstånga har man i många år bönat och bett om en ny idrottshall, att ersätta den lilla gymnastiksal som finns i dag. I Svalöv är idrottshallen nedgången, inte minst källarplan är hårt ansatt med tanke på den översvämning som inträffade för några år sedan. I Kågeröd har uttryckts behov från gymnasternas sida med utrustning som ska göra det möjligt för dem att träna bra på hemmaplan.
Under 2012 har kommunen investerat i en hoppgrop i Lunnahallen i Kågeröd, vilket förbättrar gymnasternas förutsättningar. I planen finns att man inom två år ska ta fram ritningar på hur en framtida idrottshall i Röstånga ska se ut, men ska den bli större än den nuvarande – vilket torde vara det som önskas – så krävs mer mark. I väntan på detta får fotbollsföreningen sin grusplan utökad. Och i gymnastiksalen lägger man nytt golv.
I idrottshallen i Teckomatorp lades nytt golv i fjol, något som också behövs i Billeberga. När det gäller Svalöv arbetar man med att ta fram förslag på hur en ny idrottshall ska kunna se ut, vilket behövs då Centralskolan byggs om och ut. Skolan lär stå färdig nästa höst, idrottshallen dröjer till 2015.
Frågan om konstgräsplan har aktualiserats i samband med upprustningsplanerna här och var. Tre starka kandidater finns: Svalöv, Teckomatorp och Kågeröd. Enligt en utredning som gjorts av kommunens tjänstemän är det fullt möjligt att anlägga konstgräs på samtliga tre orter.
Det är Teckomatorp som drar vinstlotten denna gång, enligt det förslag till beslut som finns för Välfärdsutskottet att ta hänsyn till när den sammanträder den 19 juni.
– Vi måste satsa även på de andra orterna och inte bara på centralorten Svalöv. Det är en del av utvecklingen av Teckomatorp att satsa på en konstgräsplan där. Vi har satsat mycket i Svalöv, bland annat har vi byggt en ny förskola på Kyrkvången, vi renoverar Centralskolan och så blir det en ny idrottshall där, motiverar Birgitta Jönsson (S) som är ordförande i utskottet.
Det förväntade beslutet gör Svalövs bollklubbs ordförande Rasmus Nilsson, som även är aktiv S-politiker, rasande. I ett informationsmeddelande som han lagt ut på klubbens hemsida beskriver han det hela som "ett felaktigt användande av skattemedel". Han påpekar där även att han vid ett möte med kommunen tidigare fått intrycket att konstgräsplanen definitivt skulle förläggas till Svalöv. Att det i stället blir Teckomatorp, och att detta enligt Rasmus Nilsson skulle göras "i utbyte" mot Svalövs nya idrottshall, kallar han i informationsmeddelandet "en enorm politisk feghet".
Även om han inte missunnar Teckomatorp planen, så anser han att Svalöv vore den naturliga placeringen, inte minst med tanke på Linåkerskolan. Detta argument köper inte Birgitta Jönsson.
– Skolan nyttjar inte planerna, det de har i sin undervisning är i princip löparbanorna till friidrotten. Och är du inte intresserad av att spela fotboll innan du börjar på Linåker så blir du det inte då heller.
Hon tillägger att det dessutom kommer att finnas en konstgräsplan, motsvarande ungefär en halv normalstor fotbollsplan, i anslutning till Centralskolans skolgård när allt är färdigt.
Vi har sökt Rasmus Nilsson även för en personlig kommentar, men inte lyckats.
Gå till toppen