Ängelholm

Lugnet efter Systembolaget

Systembolaget flyttade längre in mot centrum och på den södra sidan av Storgatan blev det tomt och tyst när bilar, lastbilar och kunder försvann. I den tomma lokalen sitter nu brunt papper för skyltfönstret.
På andra sidan gatan är det också tomt i den affär där det tidigare såldes bland annat blommor.
Men det är förändringar på gång. Nya butiker är på intåg, och på längre sikt har det talats om gågata även här, när badhuset byggs vid sjukhuset och det blir en ny bro över Rönne å. Då blir det här ett naturligt gångstråk in mot centrum.
Och att det blivit lugnare med biltrafiken på den här delen av Storgatan är inte bara av ondo tycker några av de butiksägare NST/HD har pratat med.
Den affär som kanske haft störst koppling till Systembolaget är ostaffären. Trots det väljer de att stanna kvar och satsar på nya större lokaler i huset bredvid, där blomster- och inredningsaffären låg.
– Det är ett medvetet val att stanna kvar på den här sidan av Storgatan. Den äldre stilen passar vår verksamhet. Hyrorna inne i stan är för höga, alldeles för höga för att vara Ängelholm, säger ägaren Kajsa Ingelsberg.
– Först tyckte jag det var synd att systemet stängde. En stad borde sprida ut sig mer och inte vara så koncentrerad. Men hittills har vi inte förlorat några kunder. Kanske på fredagarna när några droppade in efter att ha köpt en flaska vin på bolaget, säger hon.
Vad det ska bli i den nuvarande ostaffären vill de inte avslöja ännu.
– Men jag kan säga att det är någonting som kompletterar vår verksamhet väldigt väl, säger Johan Ingelsberg, delägare i Ostbutiken.
I Systembolagets övergivna lokaler kommer det också snart att hända saker. Där ska filmbutiken Hemmakväll flytta in.
– Det blir under hösten, i oktober eller november, säger Per-Åke Bengtsson, förvaltare hos fastighetsägaren Portvakten.
De tar en del av lokalen, den andra delen är än så länge outhyrd.
– Det förs diskussioner med olika intressenter och om ett par veckor räknar jag med att det ska vara klart med en hyresgäst där också, säger han.
Gå till toppen