Klippan

Eivors tjugonde (och sista) marknad

För tjugonde gången i ordningen gick Åby marknad av stapeln under Eivor De La Cuevas ledning. Vad som händer nästa år när Eivor gått i pension är ännu oklart.

Dan före dan
Dagen före Åby marknad går telefonen varm hos ”marknadsgeneral” Eivor De La Cueva på Klippans turistbyrå. Många knallar ringer och frågar om de får betala när de kommer, förklarar Eivor:
– Jag känner deras dilemma. Vi är en av de första marknaderna på året. Då får man ha förståelse för att de kanske inte kan betala i förtid.
Det Eivor fruktar mest är dubbelbokningar. För säkerhets skull har hon en stor ritning ovanför skrivbordet, på vilken blå och gröna nålar kantar de gator som kommer att stängas av senare samma kväll. Årets marknad blir Eivors tjugonde. Och sista. Senare i år går hon i pension.
Vad är annorlunda idag mot för tjugo år sedan?
– Många av de klassiska stånden har försvunnit: korgmöblerna, olika hantverkare… Knallarna blev helt enkelt för gamla.
Marknadsdag
glatt du spelar!
Eivor dansar till musiken vid ett stånd med CD-skivor. Hon har varit här sedan tidigt i morse för att ta itu med de knallar som rest till Klippan på spekulation och köat för en plats. Nu går hon en runda och tar emot sena betalningar.
Den första komplikationen tillstöter vid ett stånd fyllt med kepsar och hoppande leksakshundar. Killen som sköter kommersen förklarar att han måste ringa en kollega som har pengar.
– Kommer han? When? He has to come now! manar Eivor på och förklarar:
– Det händer att de säger “vänta, vänta” och när de ser att jag kommer tillbaks så springer de!
Strax kommer emellertid en man joggande med ett brett leende och börjar räkna upp sedlar.
Du är ganska tuff.
– De flesta känner mig och vet att jag vill ha ordning och reda, börjar Eivor förklara men avbryter sig och rusar i förväg mot nästa gata.
– Alltså, alltså, alltså! Du har väl varit på marknader förr? Du vet att det inte får vara så smalt mellan borden. Minst fyra meter ska det vara. Jag kontrollerar dig sedan.
Som hon fortsätter längs gatan flyttar folk nu självmant på sina klädhängare, men få gör sura miner och promenaden inramas av glada tillrop:
– Hej Eivor! Du får komma på min fest Eivor!
Vid en blomsterförsäljare gör Eivor halt för att pusta ut och överväga om hon hinner köpa några växter. På frågan om hon har någon favorit bland stånden svarar hon:
– Vet inte. Jag tycker att det är mest skit.
Men så lyser hon upp och pekar:
– Han där är för rolig när han är igång. Han kommer från Jönköping och är här alla år.
Ännu vet Eivor inget om vem som kommer att efterträda henne.
– Jag får nog hjälpa till ett tag till, spår hon.
Gå till toppen