Klippan

Alla stjärnor på sommarläger

Teater och ridning är huvudaktiviteterna under ett sommarläger för funktionshindrade.

Camilla Tuvebrant är säker:
– Teatern och hästarna är roligast. Tycker jag.
En sådan tur att hon inte behöver välja. På sommarlägret för vuxna funktionshindrade är ridningen lika viktig som teatern. Lägret är en fusion av Bitte Hansèns båda projekt Teckenryttarna och All Stars Teater. Under en vecka på en gård utanför Penarp varvas typiska sommaraktiviteter som fiske och poolpartyn med ridning och teater. Just teatern fyller en viktig funktion, förklarar Bitte:
– Vi jobbar mycket med känslor. Teatern hjälper till att sätta ord på dem.
Ett annat sätt att kommunicera när orden tryter är teckenspråk. Alla på lägret kommunicerar med hjälp av både tal- och teckenspråk.
Lina Ricketts möter oss i stalldörren.
– Hej! Jag är glad. Jag är jätteglad! säger hon och leder ut hästen Kalle på gårdsplanen.
Det är hon inte ensam om. Det är en munter trupp som sätter iväg mot paddocken. Alla går på led, utom Emil Olsson som gör en avstickare för att inspektera ett träd. Han vill titta på djur och med djur menar han inte hästar – utan insekter.
Gruppen har tränat in ett kadriljprogram. Jonne Asmundsson och Lena rider, medan Camilla och Emil åker vagn bakom nyinskaffade hästen Bea.
– Nu kör vi! förkunnar Camilla.
Och det gör de. Uppträdandet håller visserligen på att starta med ett missöde, då vagnen kör upp med ena hjulet på en grushög. Men allt ordnar sig. Musiken spelar upp och hästarna svänger åt olika håll samt strålar samman igen enligt väl inövade mönster. I vagnen har Camilla fattat tömmarna och styr skickligt undan för grushögen.
När applåderna tystnat är Emil först av ridbanan. Han vill titta på djuren men får ge sig till tåls. Nu är det teaterdags. Lena förklarar:
– Vi har spelat rödluvan och vargen. Jag var rödluvan och blev uppäten av Jonne.
På dagens repertoar står sången ”Här är alla Stars”. Lena och Camilla tecknar när de sjunger. Emil spelar tamburin och Jonne passar på att dra på sig vargmasken.
Gå till toppen