Helsingborg

"Får man ta hunden med sig ut på krogen?"

När antalet hundägare ökar växer också intresset för att kunna ha med sig hunden när man exempelvis går ut och äter eller handlar i stan. Och det är kanske inte alldeles självklart hur reglerna ser ut och vad som gäller.
Det är bland annat hygienlagstiftningen som numera styr när och i vilka sammanhang man får ta med sig hunden i offentliga miljöer. Reglerna ser likadana ut i Sverige som i EU i övrigt. Och de är tydliga på en viktig punkt.
Man får inte ha med sig djur i utrymmen där mat bereds, hanteras eller lagras, säger Christina Spens, statsinspektör på Livsmedelsverket.
Vad som gäller i serveringsdelen på restauranger är en fråga för det enskilda ställets ägare. Det är ägarens ord som avgör, oavsett om det rör sig om en restaurang eller ett kafé och om gästerna sitter inomhus eller ute. På restaurang Panda på Södergatan brukar man normalt inte låta gäster komma in med hundar i restaurangen men gör undantag när det gäller synskadade.
De får gärna komma och äta hos oss. Självklart kollar vi alltid först med andra gäster i restaurangen så ingen är allergisk. Vi brukar också placera sällskapet i lokalen så hundarna inte stör, säger Krister Yu.
I Sverige var det, innan inträdet i EU, en betydligt tuffare lagstiftning. Det var förbud att ta med djur till alla typer av livsmedelslokaler, enda undantaget var för ledarhundar.
Förbudet finns alltså kvar när det gäller livsmedelsbutiker men är borta på matställen. Enligt Christina Spens på Livsmedelsverket är traditionen i Sverige att man alltid ska fråga innan man tar med sig sin hund bland ätande gäster.
En hund som följer med sin husse eller matte till en uteservering ska vara kopplad. Det förespråkar Kerstin Persson, vice ordförande i Helsingborgs brukshundsklubb.
Det spelar ingen roll hur väluppfostrad hund du har, det finns massor av bra anledningar till det, både för hundens skull och för att visa hänsyn till andra människor. Och en kopplad hund håller sig oftare lugnare under bordet, säger hon.
Kerstin Persson betonar också vikten av att höra med serveringspersonalen innan man sätter sig på ett matställe med sin fyrbenta vän.
Det finns uteserveringar där hundar inte är välkomna. Med hänsyn till allergiker och folk som inte gillar hundar, är det här en fråga som inte är helt given. Men man kan ju förstås tycka att om gäster tillåts sitta på uteserveringen och bolma på sina cigaretter då borde det vara okej att ha en hund med sig också, säger hon.
På senare år har det blivit allt vanligare med särskilda hundkaféer. Sådana finns på flera håll i landet men ännu inte i Helsingborg.
Vår känsla är att det är en växande trend, säger Christina Spens på Livsmedelsverket.

Får man ta hunden med sig på krogen?

Så här blev svaren när vi gjorde en rundringning till ett slumpmässigt urval restauranger i Helsingborg:
Hamnkrogen: Ja, men bara på uteserveringen.
Barfota: Ja, men bara uteserveringen.
The Tivoli: Ja, men bara på uteserveringen.
Olssons skafferi: Ja, men bara på uteserveringen.
Panda: Ja, men bara ledarhundar.
Pappi: Ja, men bara på uteserveringen.
Santorini. Nej.
Dickens: Ja, men bara på uteserveringen.
Teaterrestaurangen Mento: Ja, men bara på uteserveringen.
Haket: Nej.
La Petite: Ja, men bara på uteserveringen.
Pub och Restaurang Ro: Ja, men bara på uteserveringen.
Roys fiskrestaurang: Nej.
Harrys: Ja, men bara på uteserveringen.
Brooklyn: Ja, men bara på uteserveringen.
Marias Tapasbar: Ja, men bara på uteserveringen.
Midi: Ja, men bara på uteserveringen.
Thai Corner: Ja, men bara på uteserveringen.
Utposten: Nej.
Lagmarks: Ja, men bara på uteserveringen.
China Town: Ja, men bara på utsidan av uteserveringens staket.
Dunkers Bar och matsalar: Ja, men bara på uteserveringen.
Gå till toppen