Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vår olympiska häststad

Så var vi framme vid säsongens sista HD-jour inför sommaruppehållet. Vi öppnar telefonen igen tisdagen den 14 augusti. Men det går bra att mejla hela sommaren.

I höstas fick Mona Erwall och Viviane Malmqvist från Helsingborg det hedersamma uppdraget av Sivarts Förlag i Stockholm att undersöka vad som egentligen hände vid hästtävlingarna i olympiska spelen i Stockholm 1912.
Det har resulterat i boken "Sverige rider olympiskt i Stockholm 1912 – svenska medaljörer, ättlingar, hästar" som lanserades den 9 juni i Stockholm i samband med 100-årsjubileet av de olympiska spelen 1912.
– De svenska ekipagen var framgångsrika och kammade hem ett flertal medaljer i grenarna fälttävlan, dressyr och hoppning, säger Mona Erwall.
Axel Nordlander tillhörde Kungliga skånska husarregementet K 5 i Helsingborg. Tillsammans med sin fantastiska häst Lady Artist tog han dubbelt guld i fälttävlan military. Lagguldet tog han tillsammans med Nils Adlercreutz på hästen Atout och Ernst Casparsson på Irmelin.
– Göran Casparsson, Förslöv, son till guldmedaljören Ernst, är nestor i ridkunskap. Han medverkar i boken och jämför dåtidens regler med nutidens i grenarna fälttävlan, hoppning och dressyr. Göran Casparsson har dessutom skrivit en härlig "ättlinghistoria" om sin pappa, säger Mona Erwall.
Nils Adlercreutz på Kungshults gård har bidragit med en spännande historia om sin farfar Nils Adlercreutz.
Ättlingen Jan Axel Nordlander har hjälpt till med berättelsen om Axel. Axel Nordlander dog i Helsingborg 1962. Lady Artist avlivades 21 år gammal och begravdes på hästkyrkogården på Bergafältet i Helsingborg.
För övrigt kan tilläggas att Mona Erwall och Viviane Malmqvist är passionerat förälskade i hästar.
Boken kan köpas hos Helsingborgs Idrottsmuseum samt i nätbokhandeln.
Redan nu kan vi tipsa om en julklapp till den HIF-frälste supportern. Idrottsmuseet håller på att färdigställa en bok med namnet "HIF:s alla allsvenska spelare". Den ska utkomma i början av december. Författare är journalister och fotbollsprofiler som Knut Knutsson, Ken Olofsson, Kaj Stenberg, Lars Joelson, Hasse Sjöström och Christer Lind.
Nyligen undrade Lasse Andersson när den engelske sångaren Cliff Richard & The Shadows uppträdde i Helsingborg.
Vi får ett svar från Marianne Knutson som är ordförande i Sveriges Cliff Richardklubb.
– Han var i Helsingborg 1962.
Men vi får även ett annat svar från Bert Engström som skriver så här:
"Jag frågade min bror Bo Engström som jobbade på Grand Hotell på 60-talet och han berättade att Cliff 1964 bodde tillsammans med Shadows på Grand.
Bo frågade också efter autograf och om han fick ta ett kort. 'Det går bra. Jag ska bara ta av mig glasögonen', sa Cliff.
Uppträdandet var på Siöcrona och jag bifogar bilden."
Frågan är nu om den engelske artisten var här två gånger. Det får vi reda ut i augusti när HD-jouren återkommer.
... skådespelaren Stellan Skarsgård gjorde sin scendebut på Helsingborgs stadsteater 1968. Han var då bara 17 år gammal.
Under årens lopp har han varit engagerad på Dramaten 1972-88 och medverkat i många radio- och tv-pjäser, bland annat "Bombi Bitt" år 1968.
I dag är han en internationellt känd skådespelare, mestadels verksam i USA.
Källa: Helsingborgs stadslexikon.
Gå till toppen