Kultur

Nätet och dess maskor

Mats Kolmisoppi om Mark Bowdens verklighetsthriller "Viruset".

Bild: Øijord, Thomas Winje
Journalister som skildrar människor som arbetar med datorer och nätverk professionellt brukar närma sig ämnet med en blandning av godmodig fascination och respekt.
Fascination, eftersom bilden av geeken är så stark: den tekniskt inriktade och förvuxne pojken dricker joltcola och stirrar med askgrått ansikte in i skärmar med obegripliga hieroglyfer som vanliga dödliga bara kan drömma om att förstå. De är liksom lite lustiga. Lätta att skratta åt. Men besitter samtidigt kunskaper som är av avgörande betydelse för samhällets fortlevnad.
Även om Mark Bowden, som tidigare skrivit boken om den amerikanska militära insatsen i Somalia, "Black Hawk Down", vill komplicera bilden och berätta historien om hur amerikanska dataexperter i slutet av 2008 slöt sig samman för att bemöta ett av de största hoten internet stått inför, Confickermasken, kan han inte undvika att reproducera klichéerna.
Han till och med vältrar sig i dem när han jämför experterna med superhjältarna i X-men, mutanter som vanliga människor ser ner på, men som besitter krafter så stora att vi ska skatta oss lyckliga över att de bestämt sig för att använda dem i det godas tjänst.
Det är visserligen ett spännande material Bowden presenterar i Viruset. I takt med att internet har vuxit, och på grund av att nätet till sin uppbyggnad är icke-hierarkiskt, har två grupper vuxit sig starka.
De som tjänar pengar på att kapa datorer med hjälp av maskar, trojaner, virus, och de som tjänar pengar på att tillhandahålla säkerhetslösningar.
När Confickermasken på grund av ett säkerhetshål i Windows operativsystem började sprida sig med ljusets hastighet stod det klart att den ljusskygga sidan hade professionaliserats. Masken kunde inte vara annat än resultatet av stora gemensamma ansträngningar. Potentiellt kunde den användas som ett massförstörelsevapen och krascha hela internet.
För den okunnige är det komplicerade saker det handlar om. Och Bowden anstränger sig till det yttersta för att förstå de tekniska turerna kring domännamn, rotservrar, portar och protokoll, för att sedan presentera det på ett begripligt vis för en intresserad allmänhet. En uppgift han faktiskt ror i hamn. På vägen kastar han ljus över bristande kunskaper om datasäkerhet hos myndigheterna och hyllar de idealistiska krafterna som gick samman för att slå tillbaka hotet från världens största botnet, det vill säga det nätverk som bestod av miljontals infekterade datorer.
Eller förresten, idealistiska? Svårt att tro, dem han skriver om har höga positioner i datavärlden, deras företag omsätter miljarder dollar varje år. De har makt så det räcker och blir över.
Och anledningen till att confickermasken kunde infektera så många datorer beror lika mycket på att Windows bristande operativsystem har monopolställning som att "skurkar" och "onda" människor i Ukraina eller ja, i alla fall nånstans i Östeuropa eller Kina, försöker slå mynt av den fina amerikanska uppfinningen Internet.
Jag raljerar, men det är svårt att låta bli när Bowden upphetsat och på varje sida skriker fram sin svartvita världsbild. Det finns goda mutanter och det finns onda mutanter.
De goda utkämpar ett heroiskt krig mot de onda i tysthet. Och den underförstådda lösningen är att det behövs fler kontrollorgan.
De onda måste sättas bakom lås och bom. Så blir han till slut själv en kliché. En amerikansk hök som kämpar mot "nihilister" och som tar tydlig ställning: "Cyberväktarna i denna strid var alltså inbegripna i den uråldrigra, eviga kampen mellan gott och ont, mellan Gud och Satan. Spelet kunde börja."

Viruset

Mark Bowden
Översättning Thomas Engström
Albert Bonniers Förlag
Gå till toppen