Sport

Tältet där det laddas för framgång

Någon vilar, en annan äter en banan, andra bara umgås. Välkomna in i tältet – HS-gängets samlingspunkt under sim-SM i Norrköping.

Bakom Centralbadets läktare har Helsingborgs Simsällskap slagit upp sitt tält. Utanför hänger ett stort klubbmärke för att visa att det är här HS-arna hör hemma.
– Jag vet inte hur det skulle fungera om vi inte hade tältet, säger Sofia Johansson, en av landets bästa på bröstsim.
Det är inte många utanför sporten som känner till den här tältstaden. Nästan alla klubbar har ett tält och det motsvarar ett omklädningsrum för lagidrotter.
– För oss betyder det jättemycket. Tältet skapar gemenskap och sammanhållning. Man ligger och vilar eller käkar en banan. Vissa lyssnar på musik medan andra sitter och snackar lite. Man försöker hela tiden hålla humöret uppe. Det gäller att snacka upp varandra för att prestera så bra som möjligt, säger Sofia.
När Sporten träffar henne så behöver hon inte vara i tältet så mycket eftersom hon inte tävlar just det passet.
– Jag är mest på läktaren och hejar på mina kompisar, säger Sofia, som de tre senaste åren studerat vid ett universitet i Miami.
Dessutom är naturligtvis tältet ett skydd för regn eller sol – om det nu skulle vara så att den lyser, vilket den faktiskt gjorde under gårdagens första pass vid SM i Norrköping.
I tältet ser det ganska rörigt ut, men det verkar som att var och en har koll på sina grejor. För Robin Lindgren har förberedelserna inför SM inte varit de bästa.
Han läser vid ett universitet i Denver där man har tre terminer varje läsår, så han läste längre än flera andra. Dessutom stannade han kvar i Denver för att träna med de simmare från universitetet som nu deltar i de amerikanska OS-uttagningarna.
– Därför kom jag inte till Sverige förrän i söndags. Dessvärre försvann mitt bagage på vägen. Jag har fått låna ihop grejor och använda gamla tröjor, säger han och visar att han har en gammal t-shirt från Sum-sim för flera år sedan.
Bredvid tältet står en annan viktig pryl – massagebänken. Där får simmarna behandling när de behöver.
– Jag har ingen aning om hur många simmare jag masserar under en dag på SM. Men det är viktigt att kunna ge dem den behandlingen. Sedan finns det simmare som också vill prata en del när de ligger på massagebänken, säger Carina Johansson, mamma till Sofia.
Gå till toppen