Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här är det farten som lockar

Den ene är ny i sporten, den andre har hållit på betydigt längre och båda har klarat sig undan allvarliga skador. Värre är det för longboardproffset Robin Sandberg från Viken, som krossat tre ryggkotor efter en krasch i Australien.

Två helsingborgare som fastnat för longboard, där det är farten som tjusar: Kim Nilsson (till vänster på stora bilden och lilla bilden till höger) och Love Persson. På lilla bilden till vänster är det Kim som har full fart på Italienska vägen i Mölle.Bild: Britt-Mari Olsson HD/NST
Den ene kraschade redan i starten i det första heatet.
Den andre fick inte köra för sina föräldrar.
Lägg därtill att de andra tre inte kom längre än till det andra kvalheatet och det står klart att SM i longboard på Ramberget i Göteborg inte blev någon munter historia för representanterna från Helsingborg.
– Jag hann inte många meter förrän jag körde ihop med en av de andra åkarna. Jag fullföljde visserligen loppet, men kom alldeles för långt efter och kom sist. Därmed var det slutkört för min del, säger Kim Nilsson.
För kompisen Love Persson blev det inte någon start i SM.
– Nä, mina föräldrar tyckte det verkade litet för farligt och tyckte inte jag skulle åka, säger Love, som bara är 15 år.
Han har bara hållit på med longboard i ett drygt år.
– Det här är hur kul som helst. Det som gjort att jag fastnat för sporten är farten, säger Love, som kört 65 kilometer i timmen som snabbast.
Kim Nilsson, som är elva år äldre, har hunnit med betydligt mer och även tävlat en del internationellt.
– I en backe i Frankrike har jag kört som snabbast – i 100 knyck, säger Kim, som liksom Love tjusas av farten i sporten.
– Dessutom tror jag inte det finns många andra sporter det är sådant kamratskap i som i longboard. Vid starten är vi bittra fiender, men så fort vi korsat mållinjen är vi bästa kompisar, säger Kim.
Trots att han är inne på sin tredje tävlingssäsong har han klarat sig undan allvarliga skador i en sport där kullkörningar i höga farter ligger nära till hands – med ett undantag.
– Jag körde omkull och slog i ena knäet så illa att ena knäskålen flyttade sig. Men jag får skylla mig själv, eftersom jag körde utan knäskydd. Men nu är jag helt återställd och kan satsa för fullt igen, säger Kim.
Betydligt värre är det för Robin Sandberg, killen från Viken som har det här med longboard som heltidssyssla.
– Trots att jag inte kan köra mer i år har jag haft en enorm tur. Det kunde slutat så illa att jag varit förlamad för livet, säger Robin.
Det hände på en träningstur i en backe i Australien för två månader sedan. Robin kom in en kurva i 95 km/h. När han kom ur kurvan hade en kille precis framför honom störtat. För att undvika att köra på honom försökte Robin väja, men det gick inte bättre än att han brakade in i en betongmur med ryggen före. Tre kotor i ryggen krossades.
– Jag har fortfarande ont, men läkarna säger att jag ska bli helt återställd, säger Robin.
Något mer åkande blir det inte i år.
– Men nästa år ska jag på det igen. Då ska jag slå världsrekordet, som är på 130,8 km/tim, säger Robin.
Gå till toppen