Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sommarkryss förnedrar tittarna

Tre månader, sedan är det kört. Innan höststormarna gör oss förkylda, förnedrade och förbannade måste vi passa på att njuta. I stort handlar det om att hitta sommarkänslan – grilla, cykla, sola, bada, semestra. Och naturligtvis, om vädret är dåligt, hitta alternativen.
"Sommar" i P1 är det mest somriga jag kan konsumera i medieväg. Långsamheten och längden gör att det infinner sig en sommarro i kroppen som inte går att finna ens genom att använda matrixmagi och sakta ner själva tiden.
Men på tv, där är utbudet taffligare. Allt vi får serverat är dessa program som man inte minns mer än en halvminut av efter att de slutat - "Allsång på Skansen", "Lotta på Liseberg" och gårdagens "Sommarkrysset" från Gröna Lund.
Förstå mig rätt, ”Allsång på Skansen” är verkligen välgjort och aktuellt och jag brukar titta på det, men ändå, det tillför inte mitt liv något mer än lite underhållning för stunden.
"Lotta på Lisberg" är något sämre och "Sommarkrysset", det är det absoluta lågvattenmärket när det gäller underhållning på tv.
Enda insikten jag får av att titta på "Sommarkrysset" är att jag inte borde titta på det, att jag borde öppna min dörr, gå ut och skaffa sommarkänsla på egen hand. Om jag stoppar näsan i pollengräset i kvarteret för att reta upp pollenallergin känns det i alla fall som att jag lever.
Förutom den töntiga och helt spänningsbefriade minivarianten av forna tiders "Stadskampen" som utgör "underhållning" mellan artisterna, är det absolut värsta med programmet dess usla respekt för mig som tänkande människa. "Andreas är född 1972 och i maj fyllde han så här många år", vad är det för fråga att ställa till någon över sju år?!
Alltså, härmed efterlyser jag ett sommarprogram på tv med innehåll. Tänk intressanta samtal med intressanta människor varvat med skön musik - inte Doktor Bombay med callecallecutta-låten oplanerat hoppandes till playback som i går.
I de högre socialgrupperna är "folkligt" ett skällsord, ett ord som beskriver camping, Gekås, Chill out-vin och Tomas Ledin. Kanske hade vi kunnat bättra på ordets rykte en aning genom att inte göra folkliga program som "Sommarkrysset" så innehållslösa och ytliga.
Tro mig, lita inte på "Sommarkrysset" om vädret är dåligt.
TV4-programmet "Tinas sommarkök" börjar på onsdag. Kanske kan hon rädda tv-sommaren åt oss?
Inte ens under sommaren får "Ice road truckers" ett välbehövligt uppehåll. En välartad producent hade kunnat klippa ner programmet till ett tjugominutersprogram - sammanlagt.
Idag tittar jag på ytterligare några "Arkiv X"-avsnitt och minns hur rädd jag var när de gick på tv. Finns att köpa på 61 dvd-skivor för hela tusenlappen - om du inte har turen att känna någon som kan låna ut.
Gå till toppen