Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Bamse redo för hemfärd

Nu är Bamse resklar. Jonas Högström har patinerat det sista på skulpturen inför hemkomsten till Viken där seriefiguren en gång skapades.

Ljudbildspel: Bamse blir till brons

Svetsen och slipmaskinen spelar en central roll vid sista Bamse-besöket i Jonas Högströms verkstad i det gamla tegelbruket. Fem gjutna delar svetsas ihop till en drygt meterhög skulptur.
– Sedan måste jag slipa svetsfogarna. Det ska bankas och slipas, berättar Jonas Högström som jobbar med både hammare och huggmejsel.
– Det är rätt många timmars arbete med det. Det tar nog tre-fyra dagar innan det blir helt färdigt.
Ciselering heter det på fackspråk och när Bamse väl är slät och fin ska den patineras.
– Brons är i sig själv gult. Jag svartar ner det, men färgen blir grön med tiden när den oxiderar.
Något han gör med hjälp av svavellever.
– Det luktar som ruttna ägg, precis som stinkbomber, säger han och skrattar.
Skulpturen väger sina modiga hundra kilo och kommer inom kort att förankras framför biblioteket i Viken.
Förhoppningen är att den inte bara ska slipas av väder och vind
– Den blir vacker när alla ungar kommer att klättra på den och krama den. När de klappar den så slipas den naturligt.
Jonas Högström är nöjd med sitt verk och summerar en process utan speciella problem även om Bamse är hans första seriefigursskulptur.
– Det är helt annorlunda proportioner så man har ingenting gratis. Jag har gjort människor i hela mitt liv och vet hur de är uppbyggda men det här är något helt annat, säger han
– Det gäller att nollställa sig och se det som form.
Han läste själv Bamse för barnen när de var små och har under resans gång fattat tycke för världens starkaste björn.
– Man förstår ju hans genomslagskraft. Det är en gullig figur som har allt. Stort huvud och stora ögon. Han är både glad och snäll.
Prislappen landar på drygt 200 000 kronor och betalas av Vikens kultur- och byaförening som vill att Bamse ska få komma hem till sin födelseort. Rune Andréasson som skapade serien bodde i Viken och avled 1999, 74 år gammal. Efter klartecken från efterlevande som driver Bamseförlaget har föreningen beställt skulpturen.
Den finansieras med hjälp av en miljondonation från bröderna Malte och Nils Koch. De testamenterade sitt hus till föreningen med budskapet att pengarna från försäljningen bland annat ska användas till byns försköning.
Exakt när Bamsestatyn ska invigas är inte bestämt.
– Det blir i sinom tid. Det har hakat upp sig lite hos kommunen, men det blir någon gång i sommar, säger Stig Ewaldson i kultur- och byaföreningen.
Gå till toppen