Höganäs

Keramiskt center startar säsongen

Var finns keramiken, undrar många besökare i Höganäs. På söndag öppnar Keramiskt center och hoppas så klart att man är det givna svaret på frågan. I lokalerna inryms förutom flera utställningar även en verkstad där man kan testa att skapa och bränna sina egna verk.

– Nu tar vi ett samlat grepp om keramiken i nordvästra Skåne, säger ordförande Ulf Molin nöjt om de 900 kvadratmeter utställningshall, galleri och verkstad beläget på Höganäs outletområde.
Ledningen för Keramiskt center vill ha en levande lokal dit garvade konstintresserade såväl som nyfikna barnfamiljer ska hitta något av intresse. En utställningslokal där amatörer och etablerade konstnärer kan samsas på lika villkor. En plats för workshops, filmvisningar och seminarier men även en läshörna med glansiga keramikmagasin. Allt med en botten i det lokala men med en önskan om att även blicka ut i världen.
I dagsläget finns 42 lokala konstnärers verk på plats. Joakim Bengtsson, känd från tv-programmet Antikrundan, har lånat ut keramikföremål från sina privata samlingar, mestadels olika former av förvarings- och serveringsgods.
Keramiskt center hoppas att deras bredd och vilja att vara en utställningshall i ständig förändring ska locka uppemot 50 000 besökare om året. Samtidigt är de inte rädda för att skicka iväg sina gäster - till de lokala konstnärernas verkstäder runt om i kommunen.
– Det kommer finnas en dator där man kan läsa mer om konstnärerna och se på en karta var man kan besöka dem, säger Anna Malin Tibe som är platsansvarig.
I verkstaden står ett par nyinköpta drejmaskiner och väntar på att tas i bruk. I ett mindre rum intill finns en ugn. Här ska besökarna själva få lov att dreja och bränna sina egna föremål. Förhoppningen är fler ska få upp intresset för keramik och kanske våga sig på en konstnärlig framtid.
– Vi märker av en förnyelse och ser hela tiden fler unga konstnärer, säger Bengt Nilsson från stiftelsen Keramiskt center om läget i Keramiksverige.
Ett bevis på det är utställningen 2 rum och kök. Bakom den ligger Ida Erika Andersson, Karin Esbjörnsson, Kajsa Sognell, Kristine Thenman och Margit Brundin. Den gemensamma nämnaren för kvintetten är materialet, lergodslera. Deras uttryck och tillvägagångssätt är däremot vitt skilda. Rummet är den röda tråden för utställningen, Ida Erika Andersson fick sängkammaren på sin lott. På väggen hänger ett femtiotal ögon och tittar ned mot sängen där ett barn håller en imaginär sovkompis i handen.
– När man ligger och ska sova kan man ibland känna sig iakttagen, säger hon om det suggestiva verket.
Längre in i lokalen har realistiska miljöer från klassiska keramikverkstäder byggts upp. Tunga, vackert patinerade arbetsbänkar där många keramikgods tillverkats står på plats. Hyllorna längs väggarna är konstruerade av spillvirke från de gamla fabriksområdena.
– Det blir en kul kontrast att flytta in det gamla i det nya, säger Anna Malin Tibe.
Gå till toppen