Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Landskrona får egen Walk of Fame

Järnvägsgatan blir Landskronas egen motsvarighet till Hollywoods Walk of Fame. Detta sker tack vare Bo Wikström och hans vänner i Landskronas Rotaryklubbar och Frimurarorden.

Sedan Landskrona grundades för snart 600 år sedan har staden producerat en rad kändisar. Det handlar om allt från industripersonligheter, politiker och vetenskapsmän till idrottsstjärnor, artister och kulturpersonligheter.
– När man gräver i historien så slås man av hur många kända personer som på något sätt är knutna till staden. Det behöver inte nödvändigtvis vara så att de är födda här men deras påverkan på Landskrona är betydande, säger Bo Wikström initiativtagare och numera också projektledare till ett av 600-årsjubileets mera spektakulära inslag, Walk of Fame.
Bo Wikström är egentligen Malmöbo men har sedan många år varit bosatt i först Asmundtorp och numera i ett gatuhus i Landskrona. Hans brinnande historieintresse i kombination med en yrkesbakgrund inom högteknologin väckte idén om en Walk of Fame.
– Genom mitt engagemang i Rotary och Frimurarna blev detta ett gemensamt initiativ från kommunens tre Rotaryföreningar och stadens Frimurarorden, säger han.
Walk of Fame-idén är förstås hämtad från Hollywood där stadens handelskammare utser personligheter som betytt mycket för underhållningsindustrin och ger dem en platta i trottoarerna längs Hollywood Boulevard och Vine Street.
– Vi tyckte det var en god idé att låta Järnvägsgatan bli Landskornas eget Walk of Fame inför jubileets invigning den 20 mars nästa år, säger Bo Wikström medan han visar hur det är tänkt att det hela ska se ut.
– Vi kommer att lägga plattor på gågatesträckningen, 20 stycken inför invigningen, med minst fem meters mellanrum. Detta har sin förklaring i dagens GPS-teknik som kräver detta avstånd om det ska gå att använda den app som kommunen lovat skapa inför invigningen, säger han.
Tanken är nämligen att besökare ska kunna avläsa den tvådimensionella så kallade qr-koden i smartphonen för att få information direkt om varje celebritet.
– Utvecklingen inom GPS-tekniken gör att man snart är nere på 20 centimeter för att kunna avläsa. Det underlättar för oss då tanken är att vi varje år hoppas kunna utöka samlingen av plattor i gatan med två-tre, säger Bo Wikström.
Hur plattorna ska se ut och vilka personligheter som ska finnas med i den första nedläggningen är omgärdat av stor sekretess.
– Det ska bli en stor överraskning den 20 mars nästa år då förhoppningsvis den svenske kungen och danska drottningen inviger Walk of Fame. Och om kungligheterna inviger så får de sina egna stenar/plattor, säger Bo Wikström.
Frågan man ställer sig är förstås vilka historiska personligheter som får vara med bland de första 20 utvalda?
– Vi har en nomineringskommitté som plockar fram namnen. Till vår hjälp har vi historikern och författaren Åke Jönsson förstås. Jag kan säga som så att det är ett fåtal nu levande som finns med i första omgången. Men vi hoppas att dessa kommer att vara med på invigningen, säger han.
Som grädde på moset inför invigningen så har de tre Rotaryklubbarna, Landskrona RK, Landskrona-Citadell RK och Landskrona-Glumslöv RK, samt Svenska Frimurarorden i Landskrona även bestämt att man ska göra minnesplattor på samtliga hedersmedaljörer.
– Dessa, totalt 54 stycken, kommer dock att få sin plats i Teaterparken vid den nya fasta scenen, säger Bo Wikström.
Gå till toppen