Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Välberättat om Christiania

För några dagar sedan skuldsatte flickvännen och jag oss för lång tid framöver. Vi betalar vår självständighet – att bo i bostadsrätt – med vår frihet – banken i hasorna.
I dag har det gått tio dagar sedan Christiania gjorde samma sak. Med hjälp av lånade pengar till en fond har fristaden köpt sin rätt att existera. Och i söndags sände P3 en två timmar lång dokumentär om detta sociala experiment.
När jag var yngre lyssnade jag alltid på P3, men på senare år har jag tröttnat allt mer. Det är för mycket tomsnack och för många förenklingar. Jag menar, lyssna bara på P3:s nyheter som i bland är lika överpedagogiska som "Lilla Aktuellt". Men det finns ett undantag och det är just dokumentärerna. De är fylliga, välgjorda och intressanta.
"Historien om Christiania" är inget undantag. Här får vi möta människor som var med om att ockupera det övergivna försvarsområdet, ungdomar som är födda och uppväxta i området samt Köpenhamnspolisens chefsinspektör.
Berättandet är kronologiskt och handlar om kamp mot konsumismen, men också om stenkastning, narkotikaförsäljning och polishat. Som sammanfattning av ett historiskt skeende är dokumentären förträfflig, men den skulle kunna lyfta ytterligare.
Viljan att ställa sig utanför samhällets regelverk och viljan av att ockupera är inget historiskt fenomen i ett slitet och övergivet område i 70-talets socialistiska Danmark. Det är ett fullt levande fenomen. Det lever på Seved och Herrgården i Malmö, till viss del också i Helsingborg och Landskrona.
Men medan vi som turister åker över sundet för att titta på narkotikaförsäljning som om det var vilken hantverksmässa som helst, är det ingen turist som tittar på vad som händer i bostadsområdena här och nu, vilket gör behovet av en radiodokumentär desto större.
Mogens Lauridsen, chefspolisinspektör i Köpenhamn, säger i dokumentären att det så klart inte har varit helt lyckat att Christianiaungdomarna blivit visiterade på väg hem från skolan. Han säger också att det har bidragit till att i stort sett alla ungdomar i fristaden har ett "konstigt förhållande" till polisen.
Christianiterna har hur som helst fått en chans att fortsätta sina alternativa liv genom att skuldsätta sig. Jag och min flickvän har också fått skuldsätta oss för att få bo lite friare. Men frågan är vem som vill låna ut pengar till de unga polishatarna i våra bostadsområden så att de kan hålla sig i schack?
Leif GW Persson lyckas även göra engelska mord intressanta. På onsdag klockan 21 i SVT1 är det dags igen.
Kanal fem visar tre år gamla avsnitt ur "Arga snickaren". Kan man komma undan med det ens på sommaren?
Idag ser jag andra avsnittet av ”Flyktingar, åk hem!” på SVT2 klockan 20. Intressant om människosmuggling.
Gå till toppen