Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Han bor på sin båt

Just nu är Norra hamnen full av gästande båtar. I dag har vi pratat med en man som förverkligat sina marina drömmar och som bor där året-runt.

Ute på Sundet har en gästande lyxkryssare just lättat ankar. Hans Dencker skuggar med handen över ögonen där han står på övre däck och ser hur fartyget vänder fören norrut. Den egna betydligt mindre båten M/S Gunnel guppar lätt mot den solglittriga vattenytan där den ligger förtöjd i Norra hamnen. Det är här Hans Dencker har sin bostadsadress sedan tre år tillbaka. Efter flera år som gift med villa i Ödåkra och sedan under ett kortare mellanspel som lägenhetsinnehavare på Tågaborg, växte den annorlunda boendedrömmen sig stark.
– Jag har aldrig ångrat det. Men det är inte bara glamour, säger han och visar runt ombord på sin Storebro Royal Cruiser 470.
Båten har mer boendeyta än man vid en första anblick kan tro. Förutom tre sovrum och två toaletter med dusch finns ett rymligt sällskapsrum och ett kök med alla moderniteter. Här och var bakom båtens blanka träpaneler döljer sig smarta förvaringsutrymmen och teknik. Just nu bor Hans Dencker ensam på båten, men så har det inte alltid varit. Ett av barnen kamperade ihop med honom ett tag.
– Det bästa är friheten, Sundet och den fantastiska utsikten. Det jobbigaste att se till att allt fungerar.
Klubbhuset, hjärtat i HYC, Helsingborgs yacht club är en viktig kugge i livet för de permanentboende i hamnen. Det är där de träffas och umgås, särskilt mörka vinterkvällar.
Hans Dencker säger att han trodde livet skulle förändra sig mer än det gjort sedan flytten till båten. Han har sin firma, sin redovisningsbyrå några kvarter bort och bjuder som alla andra hem släkt och vänner på middag ibland.
Ekonomiskt lever han något billigare nu än när han bodde i lägenhet. I boendekostnaderna ingår hamnhyra, el, försäkring och förstås utlägg för underhåll.
– Båtlivet är en heltidssysselsättning. Det är alltid något som behövs fixas till, säger han.
Hans Dencker har en segelbåt också som han går ut med ibland. Den ligger på Råå. 24-åriga M/S Gunnel var det längesedan han tog en tur med nu. Han trivs bäst med att ha den förtöjd.
– Det är ett annat liv här i Norra hamnen än exempelvis på Råå. Mer spring och mindre avslappnat på somrarna. Men det är samtidigt en härlig stämning här och ett väldigt tryggt boende. Jag har aldrig känt mig rädd.
Hans Dencker möter ofta människor som avundas hans livsstil ombord på den 47 fot långa motorbåten som är en av de större i hamnen. Själv är han väldigt glad över att han vågade ta steget för tre år sedan. Men vissa förändringar är på gång. Han har just satt ut sin båt till försäljning.
– Jag vill gärna byta ner mig till en mindre och smidigare båt som inte kräver lika mycket underhåll. Så får jag mer tid över till annat också.

Båtboende

Enligt Skatteverkets regler är det fritt fram att vara folkbokförd på en båt, så länge den har en fast plats. Det är den bit av mark eller fastighetsbeteckning som båten ligger vid, som är bostadsadressen. Samma sak gäller för husbåtar.
Sju personer finns i dag permanentboende i Norra hamnen, Helsingborg.
En fast båtplats i Norra hamnen kostar mellan 5 000 och 25 000 kronor per år, beroende på storlek.
Kostnad för vatten ingår men el tillkommer. Båtplatsavgiften ger tillgång till lån av dusch och toalett på nedre plan i Helsingborgs Yacht clybs, HYC:s klubbhus.
HYC står för driften i Norra hamnen. Ett medlemskap kostar 450 kronor för enskild per år och 640 kronor för familj. Klubben har 650 medlemmar. Som medlem har man även tillgång till HYC:s klubblokals kök och samlingsutrymmen.
Gå till toppen