Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anrik skyttetävling i Landskrona

Landskrona Skyttegille står som arrangör för årets upplaga av den rikstäckande tävlingen om Margarethakedjan. Denna tävling startade 1910 och har hållit på sedan dess med två undantag 1937 och 1940.
Det var den Danska kammerherrinden Sophie Margarethe von Oxholm som 1909 skänkte tre likadana kedjor, en till vardera Danmark, Norge och Sverige. Historien och vandringen kunde ha slutat redan 1935, då kammerherrinden dog, men familjen tog beslutet att kedjans vandring skulle fortsätta.
För att hedra minnet av stiftaren till kedjeskjutningarna i Sverige, Norge och Danmark, skjuts tävlingen vid gemensamt arrangemang i Danmark, vart femte år. Nästa gång blir 2015.
– I fjor vanns den Svenska Kedjan av Öved-Östrabys Berit Olsson och som statuterna säger så skall den förening som årets segrare är ifrån också arrangera tävlingen nästa år. Men då Öved-Östraby endast har fem tavlor så gick förfrågan till Landskrona Skyttegille som med glädje sa ja, säger Börje Fritz.
Tävlingen skjuts på två dagar som i år är den 21 och 22 juli och går till på följande vis att på lördagen skjuter man 15 skott liggande med provskott. På söndagen en 3 x 5 med provskott, fem liggande, fem knästående och fem stående skott, sedan läggs dessa två serier ihop och de 20 bästa skjuter final.
– Här börjar man i år med de med lägsta poäng och sedan avslutas finalen med de tio bästa skyttarna. Tävlingen skjuts på Skyttegillets nya Mega Link tavlor. Även lagtävling och en extratävling skjuts på dessa två dagar, säger Börje Fritz
Deltagarna kommer från Ale Skytteförening i Norrland till Skurup i Söder. Från Landskrona deltar kusinerna Håkan och Konny Fritz.
Gå till toppen