Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dåligt betyg för kommunen

Henning Süssner Rubin svarar på Niklas Karlsson och Torkild Strandbergs repliker om barnfattigdom i Landskrona.

Låt mig inledningsvis upprepa: att Landskrona år efter år hamnar på jumboplatser i barnfattigdomsstatistiken är ett ytterst dåligt betyg för oss politiker i kommunen. Det påpekade jag häromveckan och tyckte att det var anmärkningsvärt att samtliga partier i Landskronas kommunfullmäktige röstade ner Vänsterpartiets yrkande om att satsa resurser på en handlingsplan mot barnfattigdom.
Socialdemokraten Niklas Karlsson uppfattade piken korrekt och skyndar sig att hävda att detta var lögn och förtal (Debatt 7/7). Det är det inte. Precis som jag skrev så röstade Socialdemokraterna emot Vänsterpartiets förslag att satsa resurser på en handlingsplan mot barnfattigdom. (Detta kan man gärna kolla upp här på sida 38 i kommunfullmäktiges sammanträdesprotokoll.)
Det finner vi fortfarande anmärkningsvärt.
Och vem man kan lita på eller inte i politiken i Landskrona, Niklas, jo, det får väl var och en fundera över.
Torkild Strandberg, Landskronas starke man, svarar på ett ärligare sätt på mitt inlägg (Debatt 7/7). Utan omsvep relaterar han fattigdomsstatistiken till andelen personer ”av utländsk härkomst” i Landskrona. Jag måste säga att jag förstår alltmer varför Strandberg och hans fränder i den såkallade treklövern som styr i Landskrona har så lätt för att samarbeta med just Sverigedemokraterna.
Problemet för fattiga barn är vidare, enligt Strandberg, att barn ”lär sig aldrig att göra kopplingen mellan att gå till jobbet och att betala hyran”. I konsekvens ska kraven på personer som är i behov av försörjningsstöd skärpas.
Om man verkligen tror att folk fritt, frivilligt och förmodligen gladeligen väljer ett lat liv i bidragsberoende istället för att jobba – då gör man förstås inga större ansträngningar för att bryta den strukturella fattigdomen i ens hemkommun. Man stryker i stället bidrag och ser till att satsa på annat i stället. Om det hjälper de drabbade barnfamiljerna får vi nog se.
Jag för min del påpekar igen att Landskrona borde kunna lära sig av Botkyrka, en kommun som genom ihärdiga välfärdssatsningar lyckats bryta fattigdomsspiralen. Och för övrigt en kommun som har en väldigt hög andel invånare ”av utländsk härkomst”.
Henning Süssner Rubin
ordförande i Vänsterpartiet Landskrona
Gå till toppen