Nöje

Italiensk klassiker i maffiamiljö

Skånska operans sommarturné är på väg mot Krapperup. Nästa vecka spelas "Rigoletto" på slottet – i 1930-talets amerikanska maffiamiljö.

– Blod, död och passion.
Så beskriver Peter Häggström Skånska operans tolkning av "Rigoletto", där han själv spelar huvudrollen.
– Och tårar. Ta med näsdukar för det är inte lätt att hålla tillbaka gråten, säger Erika Tordeus som gestaltar bedragerskan Maddalena.
Originalversionen utspelar sig bland grevar och hertigar i 1500-talets Italien. Skånska operans "Rigoletto" håller till på 1930-talet, i amerikansk maffiamiljö.
Ensemblen ser miljö- och tidsomställningen som en utmaning. För Peter Häggström kom det som en glad överraskning.
– Av en slump hade jag kollat på alla säsongerna av "The Sopranos". Att ladda för en roll är individuellt. Jag gillar att läsa böcker och titta på film och serier, säger han.
Erika Tordeus tycker att miljöbytet passar hennes rollkaraktär Maddalena, som använder sin kropp för att manipulera och få sina offer dit hon vill.
– I 1930-talsmiljö är det mycket lättare att vara den här lösgjorda kvinnan. Det ligger lite närmare vår tid, säger hon och berättar om arbetet bakom rollerna:
– Man kan ju inte gå dit och låtsas. Det måste kännas som att det är på riktigt. Vi har till exempel förberett en bakgrund till alla.
Då skapas en fiktiv historia om karaktärernas uppväxt, allt för trovärdigheten.
– Publiken får aldrig reda på de riktiga bakgrunderna, det är inte lika detaljerat. Vi bygger upp ett helt liv, säger Erika Tordeus.
Eric Roos spelar yrkesmördaren Sparafucile. Han tycker att miljön passar scenerna som turnén åker runt på.
– Vi behöver inte samma storslagenhet som man kanske hade behövt med hertigar och hovfolk. Vi kommer nära publiken. Är saker och ting inte genomtänkta syns det ganska väl.
– De sitter jättenära och ser varenda liten detalj. På en stor operascen är det ingen som ser något sådant, säger Erika Tordeus.
Att turnera med ett relativt litet operasällskap innebär också mer jobb.
– Det ska fraktas, packas upp och ljusriggas. Det blir mycket bärande och långa dagar, men det är lite av grejen också. Vi gör allt möjligt och är med i hela processen, säger Eric Roos.
Peter Häggström håller med.
– Med nya ställen, nya lokaler och annorlunda akustik blir det aldrig någon slentrian. Det är spännande, säger han.

Fyra datum i Krapperup

Vad: "Rigoletto"
Var: Krapperups slott
När: 17 och 18 juli, klockan 19. 21 och 22 juli klockan 18
Musik: Giuseppe Verdi
Libretto: F M Piave
Övers: Mira Bartov
Regi: Ola Hörling
I rollerna: Peter Häggström, Eric Roos, Erika Tordeus, Dardan Bakraqi med flera
Gå till toppen