Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lite ledigare följer han HD in i framtiden

Lite ledigare än förr. Men knappast helledig. Lars Svensson har skruvat ner arbetstakten något sedan han slutade som vd på Helsingborgs Dagblad i mars förra året.

– Jag bedömer att jag jobbar mer eller mindre heltid fortfarande. Innan jobbade jag kanske 60 timmar i veckan, nu är det 30-40. Jag tycker ändå det är ett nytt liv, detta att kunna gå upp halv åtta i stället för halv sex. Sedan kommer det dödpunkter ibland. Nu har jag en väldigt lugn sommar och det är en skön känsla.
I sommar har han varit på husbilssemester i Småland tillsammans med hustrun Anita Svensson. En Frankrikeresa med familjen väntar
Arbetet han nu trappar ner från har alltid känts roligt.
– Men svårt att ha något inplanerat efter jobbet, man har inte orkat. Nu kanske man kunde köpa årskort på Stadsteatern och se teater.
Lars Svensson har inte lämnat HD-skutan. I mars förra året trädde han tillbaka som vd för att i stället bli ordförande i företagets bolagsstyrelse.
Hur är det att göra ett sådant rollbyte?
– Det är en speciell känsla. Jag har jobbat i mer än 25 år på HD. Man växer ju in i rollen. Det känns lite annorlunda att sitta på åskådarplats. Man jag har jättebra relationer till min efterträdare Pontus Bodelsson, säger Lars Svensson och beskriver den roll han har i dag som ett mandat han fått av ägarfamiljerna Sommelius och Ander. Det handlar mycket om att slussa in den yngre generationen i ägarfamiljerna i styrelsearbetet.
Själv hade han inte fyllt 30 när han blev vd på NST. Han blev senare vd på HD och fick en förenande roll när sammanslagningen av de båda nordvästskånska tidningarna skulle sjösättas. Under årens lopp har vd-rollen förändrats från det kamerala och interna till det mer marknadsinriktade och offensiva. En utveckling Lars Svensson gillar.
– Jag är affärsinriktad och har alltid varit det.
Att tiderna förändrats är inget nytt. Lars Svensson hann precis vara med om beslutet att satsa på lokal-tv-kanalen 24HD innan han slutade som vd. På senare tid har man börjat tala mycket om långsiktiga strukturella förändringar i branschen vid sidan av återkommande konjunktursvängningar.
– De gamla strukturerna håller på att lösas upp. Vi ser ju ändå att vi har en oerhört stark position och vi satsar på nya projekt.
Så här i efterhand, finns det något du hade velat göra annorlunda under din tid som vd?
– HD var först ut på internet. Men hade vi då vetat hur det skulle utvecklas hade vi satsat mer i ett tidigare skede.
Lars Svenssons egna mediavanor speglar blandningen av papperstidning och digitala medier. Ungefär två och en halv timme om dagen lägger han på att hålla sig ajour.
– Jag läser de egna tidningarna och Dagens Industri, följer Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och affärspressen. Läser mycket i mobilen och på Ipad.
Förutom uppdraget som ordförande i Helsingborgs Dagblads bolagsstyrelsen har Lars Svensson ett antal andra styrelseuppdrag. De flesta är relaterade till mediabranschen och bolag med anknytning till HD. Men sport och idrott finns också med på ett hörn, med engagemanget i Helsingborgs evenemang- och idrottspark AB.
– Fem år till kan jag jobba på det här sättet, tills jag blir riktig ålderspensionär.

Lars Svensson

Aktuell: Fyller 60 år 16 juli.
Familj: Hustrun Anita, barn och barnbarn.
Kopplar av med: Läser en bok, löser sudoku eller korsord.
Ser på tv: Rapport, Aktuellt, sportnyheter, BBC, CNN.
Lyssnar på: Allätare.
Läser just nu: Dial M for Murdoch av Tom Watson och Martin Hickman, som handlar om avlyssningsskandalen kring brittiska tidningen News of the world. "Den är intressant. Här är det uppenbart att de viktiga gränser mellan journalister och politiker vi brukar betona, har överträtts."
Gå till toppen