Örkelljunga

På traktor genom Sydsverige

Om några veckor startar en resa i maklig takt. Evelina Karlsson och Anna Sjöholm kombinerar sitt intresse för veterantraktorer med en insamling till sjuka barn.

En veterantraktor är inget fordon för den otålige. När Evelina Karlsson och Anna Sjöholm den 1 augusti rullar ut på vägarna med var sin traktor, en husvagn och ett släp med reservdelar, kommer de att ha gott om tid på sig att studera landskapet. Målet är Målillas veteranutställning och färden får gå längs mindre vägar där ekipagen är tillåtna.
– Den går ungefär i 20 kilometer i timmen. Och vi får ha hörselskydd och rediga regnkläder med oss, säger Evelina Karlsson där hon sitter uppflugen på sin Volvo T24, årsmodell 1956, utan vare sig hytt eller vindruta.
Den ser lite rostig ut, men motorn puttrar stadigt och både den och husvagnen på släp är nybesiktiga och klara för start. Luftkonditioneringen ger sig liksom av sig självt.
Evelina Karlsson är 18 år och traktorkörkort har hon haft sedan hon var 16. Intresset har hon ärvt av pappa som så länge hon kan minnas tagit med henne till utställningar med tändkulemotorer, traktorer och maskiner.
– Det var så vi lärde känna varandra, det var inte så många tjejer där, säger hon.
Anna Sjöholm är lite äldre, 28 år, jobbar på sjön och är uppvuxen på landet utanför Hörby. Med på resan tar hon inte sin ögonsten, en Farmall EMD från 1953 som hon kallar Alma Daisy. Den är lite för värdefull. Istället blir det en tio år yngre Volvo 350 Boxer.
– Familjen har sex traktorer hemma, så det är inga problem, säger Anna Sjöholm.
Med så gamla maskiner finns alltid risken för haveri. Men även utan det kan resan bli lite dryg. Därför planeras många stopp. Så långt som de 35 milen till Småland har ingen av dem kört förr.
– Börjar det ösa ner eller vi får lust att ta en paus stannar vi väl och knackar på hos nå'n bonde. Vi är liksom inte blyga av oss, säger Anna Sjöholm.
När de först kläckte den lätt galna idén fick de ganska snart tanken att se resan som en möjlighet att samla in pengar till Barncancerfonden, både genom fondens egen hemsida, där man kan skicka SMS med en gåva till insamlingen "traktorbrudar" och konkret under resans gång. Det sker både i Örkelljunga, Ljungby, Åseda och Virserum och Målilla.
– Vi har båda nära släktingar och vänner som dött i cancer. Det kändes självklart att hjälpa till när vi har chansen, säger Evelina Karlsson.
Gå till toppen